Overslaan en naar de inhoud gaan

Michael Pilarczyk – Dansen in de hemel

Mishka Kamadev groeit op met een Poolse vader en een Nederlandse moeder. Hij is dol op zijn buurmeisje Lotte op wie hij verliefd wordt. Hij heeft weinig interesse in leren; het liefste draait hij plaatjes. Hij droomt ervan om DJ te worden en heel veel geld te verdienen. Mishka koopt van zijn eerste spaargeld een DJ-set en doet er daarna alles om door te breken.

Die doorbraak komt er en Mishka zit al gauw in de wereld van geld, vrouwen en feestjes. Op één van die feestjes leert hij Lisa di Angelo kennen. Het is liefde op het eerste gezicht. Met haar wil Mishka oud worden, ondanks haar leeftijd (ze is iets ouder) en haar ziekte (Cystic Fibrosis). Lisa ziet Mishka ook zitten en al vrij snel trouwen ze met elkaar.

Hoeveel oog Mishka voor muziek heeft, zo weinig heeft hij dat voor financiën. Het gevolg is dat hij een aantal keer zijn zuurverdiende centen verliest. Ook het leven met Lisa is moeilijker dan het voor de buitenwereld lijkt. Lisa’s ziekte is zwaarder en heftiger dan Mishka had verwacht. Hij weet niet altijd even goed hoe hij hiermee om moet gaan en neemt daardoor soms de verkeerde beslissingen.

‘Dansen in de hemel’ bestaat uit twee delen. In het eerste deel leren we Mishka kennen. Michael Pilarczyk heeft een aangename schrijfstijl en vertelt onder meer over de jeugd van Mishka, over zijn ontmoeting met Lotte en daarna met Lisa en over zijn doorbraak als DJ. Mishka deed me met zijn doen en laat denken aan Djon, de hoofdpersoon uit ‘Weg van Lila’.

In dit eerste deel had ik wat moeite om goed in het verhaal te komen. Het eerste hoofdstuk roept vragen op, maar nodigde niet uit om meteen door te blijven lezen in het boek. Dat gevoel hield ik eigenlijk het gehele eerste deel vast. Aan de ene kant snap je dat Mishka het lastig vindt om met Lisa’s ziekte om te gaan; aan de andere kant gun je Lisa veel meer dan ze af en toe van Mishka krijgt.

Gelukkig is het tweede deel een stuk beter. Zonder iets weg te geven van het verhaal zorgt een bepaalde gebeurtenis ervoor dat Mishka verandert, in positieve zin. Dit deel is heftiger en emotioneler dan het eerste. Tijdens het lezen van deze hoofdstukken kon ik het boek niet wegleggen en wilde ik graag weten hoe het af zou lopen. Jammer dat dit niveau niet in het gehele boek zat.

Pilarczyk heeft met ‘Dansen in de hemel’ een aardig debuut geschreven met een prachtig einde. Het boek laat zien hoe heftig liefde kan zijn en wat dat tot gevolgen heeft.

Auteur: Michael Pilarczyk
Titel: Dansen in de hemel
Genre: Roman
Aantal pagina's: 248
Uitgeverij: Invictus
ISBN: 9789079679201