Overslaan en naar de inhoud gaan

Michelle Visser – Eline

De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.

Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan. Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Voorafgaand aan het lezen van ‘Eline’ mocht ik Michelle Visser interviewen over haar nieuwste boek. Hierdoor kon ik het boek met wat extra achtergrondinformatie gaan lezen. Een leuke bijkomstigheid.

Als je het boek ‘Eline’ ziet liggen, word je aandacht meteen getrokken door de kaft. Die ziet er prachtig uit en past helemaal binnen het genre historische roman. Je wordt meteen nieuwsgierig naar het verhaal.

In het begin moet je als lezer wennen aan het hoofdpersonage en aan de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Je bent even zoekende wat voor persoon Eline nu precies is, welke rol zij speelt in het verhaal en hoe dat past binnen de geschiedenis waarin het zich afspeelt. Als je daar eenmaal goed aan gewend bent, kom je in een interessante historische roman terecht.

Visser heeft zich goed ingelezen in de tijdsperiode waarin haar nieuwste boek zich afspeelt. Niet alleen over de Eerste Wereldoorlog, maar ook bijvoorbeeld over het vrouwenkiesrecht en de opstand door de arbeiders. Dat geeft het verhaal wel wat extra’s. Je kunt de gebeurtenissen uit die tijd nog beter plaatsen nu je er bepaalde (fictieve) personages aan kunt koppelen. En nadat je het boek uit hebt gelezen, ben je als vrouw blij dat je in deze huidige tijd leeft.

Auteur: Michelle Visser
Titel: Eline
Genre: (Historische) roman
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022585870