Overslaan en naar de inhoud gaan

Mirjam Mous – 2C

Het is tijd voor de werkweek van klas 2C. Ze gaan met z’n allen naar de Ardennen. Net vertrokken en de leerlingen ontvangen een bizar bericht via hun telefoon. In de bus ligt een dvd die afgespeeld moet worden. Als dat niet gebeurt, gaat er iets verschrikkelijks gebeuren.

De chauffeur speelt de dvd af: er blijkt een bom in de bus te liggen. Niemand mag de bus in of uit, anders gaat de bom af. Zolang iedereen naar de afzender van het filmpje luistert, loopt niemand gevaar. Bij de leerlingen en de twee leerkrachten komt de vraag naar boven wie erachter zit. Men gaat elkaar beschuldigen, maar is dat wel terecht? En is er wel een bom aanwezig of is het een hele foute grap?

Met ‘2C’ heeft Mirjam Mous een spannende, boeiende en actuele Young Adult geschreven. De auteur heeft zich goed ingeleefd in scholieren van de middelbare school en wat hen bezighoudt, zoals whatsappen, winkelen en stoer doen naar elkaar toe. Ook recente angstige gebeurtenissen komen aan bod, zoals protesten tegen toekomstige azc’s en terreuraanslagen. Met daarbij de levendige schrijfstijl van de auteur zorgt ervoor dat je de bus met de klas erin helemaal voor je ziet.

Via flashbacks probeer je te ontdekken wie de dader is. Uit die gebeurtenissen blijkt dat sommige leerlingen meer geheimen voor elkaar hebben dan in eerste instantie lijkt. De klasgenoten kennen elkaar (en hun leerkrachten) minder goed dan ze wellicht gedacht hadden. Door deze flashbacks zet Mous je regelmatig op het verkeerde been. Je switcht geregeld van mogelijke dader door wat je over de personages leert.

Na een vrij verrassende ontknoping komt alles bij elkaar in een zinderend slot. De epiloog vormt een mooie afsluiting van het verhaal. Het boek ‘2C’ zal menig (jonge) lezer toch wel even aan het denken zetten.

Auteur: Mirjam Mous
Titel: 2C
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 301
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000350148