Overslaan en naar de inhoud gaan

Monique Hoolt – Tamar

Tamar is negen maanden oud als haar moeder in oktober 1943 op de vlucht is voor Duitse soldaten. Ze duwt Tamar in de armen van een onbekende vrouw en rent verder.

Het Joodse meisje groeit op in een liefdevol pleeggezin bij Herman en Antonia en krijgt te maken met alle gevaren die de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt: van verraad en NSB'ers tot bombardementen. Welke morele keuzes kun je allemaal maken in oorlogstijd? En hoe overleef je een oorlog als je niemand kunt vertrouwen?

Het verhaal van ‘Tamar’ bestaat uit drie delen. Deel 1, het langste deel, gaat over de periode 1943-1945; deel 2 over 1945-1947 en het laatste deel over 1965. Op een mooie en geloofwaardige manier beschrijft Monique Hoolt het verhaal. Er bestaan veel boeken en romans over de Tweede Wereldoorlog, maar al die verhalen komen telkens weer ontzettend bij je binnen. Dat geldt ook voor dit boek.

De keuzes die Herman en Antonia bijvoorbeeld hebben moeten maken, zijn niet gemakkelijk geweest. Dat brengt de auteur goed naar voren. De innerlijke tweestrijd die ze soms hebben moeten voeren, lees je tussen de regels door. Je vraagt jezelf af wat jij in zo’n situatie zou doen. Een antwoord daarop geven, is lastig als je nooit in die situatie hebt gezeten.

De schrijfstijl van Hoolt is prettig en toegankelijk, omdat ze de zwarte periode uit onze geschiedenis op een hele treffende en geloofwaardige manier weet te vertellen. De (hoofd)personages worden goed uitgediept, waardoor ze haast tot leven komen voor je. Het mooie aan het tweede en derde deel is dat de auteur laat zien wat de nasleep van de oorlog is geweest. De meeste romans over dit onderwerp eindigen vlak na de bevrijding. ‘Tamar’ gaat verder en laat zien dat het moeilijk is geweest om de draad weer op te pakken. Indrukwekkend boek!

Auteur: Monique Hoolt
Titel: Tamar
Genre: Oorlogsroman
Aantal pagina's: 200
Uitgeverij: Futuro
ISBN: 9789492221643