Overslaan en naar de inhoud gaan

Nic Stone – Wat zou Martin doen?

Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Dat doet er allemaal echter niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Dit incident blijft hem bezighouden. Welke gevolgen heeft dat voor hem en zijn toekomst?

Nic Stone weet in ‘Wat zou Martin doen?’ met het eerste hoofdstuk meteen de toon te zetten. Justyce McAllister probeert het goede te doen en toch is hij degene die opgepakt wordt door een politieagent. Komt dat puur door zijn huidskleur of is er meer aan de hand? Daarmee gaat Justyce voor zichzelf aan de slag. Als lezer mag je mee in zijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag.

De hoofdstukken in het boek worden afgewisseld door brieven van het hoofdpersonage aan Martin Luther King. Dankzij die brieven leer je Justyce nog beter kennen en lees je rechtstreeks wat zijn gedachten en gevoelens zijn. Hij deelt veel via deze brieven, waardoor je zijn doen en laten beter kunt volgen. Bijzonder om te lezen.

Stone heeft het verhaal in twee delen opgesplitst. Het eerste deel eindigt met een heftige gebeurtenis, waardoor het tweede deel heel anders verloopt dan je van tevoren had verwacht. De auteur geeft je hiermee nog meer stof tot nadenken. Hoe kan het dat deze gebeurtenis heeft plaatsgevonden? Had het voorkomen kunnen worden? Welke gevolgen heeft dit? De auteur heeft met ‘Wat zou Martin doen?’ een bijzonder boek geschreven dat je niet zomaar loslaat als je het uithebt.

Auteur: Nic Stone
Titel: Wat zou Martin doen?
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 200
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000365449