Overslaan en naar de inhoud gaan

Nora Roberts – Kijk niet terug

Simone, Mi en Tish zijn al sinds hun jeugd hartsvriendinnen. Na hun eindexamen zijn ze van plan gezamenlijk naar New York te vertrekken, voor nieuwe avonturen met z'n drieën. Maar eerst is het zomervakantie, en Mi en Tish proberen Simone te helpen om over haar gebroken hart heen te komen nadat haar vriendje het heeft uitgemaakt. Een bioscoopavondje lijkt hun de perfecte afleiding.

Als Simone even naar het toilet is, hoort ze schoten vanuit de zaal. Ze belt meteen het alarmnummer, en door haar snelle reactie wordt nog erger voorkomen. Het incident kost vele levens, en voor de overlevenden zal niets ooit nog hetzelfde zijn. Ook de drie schutters zijn dood - maar zij waren niet het brein achter het plan. De echte dader is woedend, ontevreden met het resultaat, en zweert wraak…

Het verhaal in ‘Kijk niet terug’ begint ogenschijnlijk rustig. Drie vriendinnen besluiten een avondje naar de bioscoop te gaan, niet wetende dat deze avond hun leven voorgoed zal veranderen. Datzelfde geldt voor de medewerkers en bezoekers van het winkelcentrum. Ook hun leven staat op z’n kop na een zomerse dag in juli in 2005. Nora Roberts weet op een knappe manier het verhaal rustig op te bouwen en dan ineens alle spanning erin te gooien als de schietpartijen beginnen. Vanaf dat moment zit je als lezer helemaal in het boek en weet je dat het ondanks de dikte relatief snel zult uitlezen.

Het boek kent verschillende tijdsprongen, waardoor de vaart goed in het verhaal blijft. Je leest het voornamelijk vanuit een aantal personages die de schietpartij hebben overleefd of er op een andere manier bij betrokken waren. De spanning wordt pas echt groter als je ontdekt wie het daadwerkelijke brein achter deze verschrikkelijke gebeurtenissen was en welke plannen deze persoon nog heeft. Roberts laat dit personage zo af en toe aan het woord, waardoor jij als lezer meer weet dan de personages zelf. Dat verhoogt de spanning absoluut!

Het is interessant om te lezen hoe enkele overlevenden proberen hun leven weer op te pakken en wat ze door de jaren heen meemaken. Dat alles komt samen in een zeer spannende ontknoping, die je wel even op het puntje van je stoel zet. Dit maakt van ‘Kijk niet terug’ een zeer goed én spannend boek. Aanrader om te lezen!

Auteur: Nora Roberts
Titel: Kijk niet terug
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 496
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022581704