Overslaan en naar de inhoud gaan

Olivia Dade – Spoiler alert

April houdt haar fan fiction en cosplay-hobby voor iedereen verborgen houdt. Als ze besluit een foto te posten waarop ze verkleed is als een personage uit een populaire tv-serie, gaat ze viral, zowel bij supporters als bij haters die reageren op haar plus-size.

Als Marcus, de hoofdrolspeler uit de serie en stiekem ook een anonieme fan fiction-schrijver, haar foto en de negatieve reacties ziet, besluit hij haar op date te vragen. De date verloopt rampzalig, maar dan blijkt dat ze elkaar al beter kennen dan gedacht.

In het begin van ‘Spoiler alert’ moet je even wennen aan de schrijfstijl van Olivia Dade en aan de verschillende personages. Je valt middenin een verhaal, zoals wel vaker bij een boek het geval is, maar je bent echt even zoekende wat er staat te gebeuren en waar het naartoe wil gaan. Ook weet je in eerste instantie niet zo goed wat je met de beide hoofdpersonages aan moet. Wie is April precies? Waarom heeft ze zo angstvallig haar hobby voor zichzelf gehouden? Hoe komt het dat Marcus twee persoonlijkheden lijkt te hebben?

Naarmate je verder leest in het boek en je April en Marcus beter leert kennen, ontdek je wat hun beweegredenen zijn en blijken het hele sympathieke personages te zijn. Wat goed dat Dade twee eigentijdse hoofdpersonen heeft gekozen. Dat geeft het verhaal zeker iets extra’s. We leven tenslotte in een wereld waarin slank-zijn de norm lijkt te zijn, terwijl lang niet iedereen maatje 38 heeft. Het is goed om daar eens wat meer over te lezen, met name wat bepaalde woorden met iemand doen en dat niet iedereen hetzelfde is of hetzelfde hoeft te zijn. De auteur heeft een duidelijke boodschap: “Wees blij met wie je bent en gun dat een ander ook!”

Bij ieder hoofdstuk van ‘Spoiler alert’ eindigt met een verhaal uit de fan-fiction of het online-forum. Laatstgenoemde voegde af en toe nog wel iets toe aan het verhaal, maar de fan-fiction-stukken hadden wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden.

Auteur: Olivia Dade
Titel: Spoiler alert
Genre: Roman
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020541342