Overslaan en naar de inhoud gaan

Patrick van Hees – De geluksoma

Wat is het geheim van een lang en gelukkig leven? Mensen zijn al generaties lang op zoek naar het antwoord op deze vraag. Patrick van Hees deed er onderzoek naar en ontdekte dat geluk niet per se samenhangt met onze omstandigheden, maar vooral hoe we met die omstandigheden omgaan. En hij gaat verder: hij wil namelijk weten welke vaardigheden je nodig hebt om gelukkig te zijn.

Als levend voorbeeld van geluk gebruikt hij zijn eigen oma Eefje. Zij is bijna 100, heeft het nodige meegemaakt, verschillende tegenslagen gehad én staat nog steeds positief in het leven. Hoe doet ze dat? En wat kunnen wij van haar leren?

Als je ‘De geluksoma’ ziet, valt de prachtige kaft meteen op. Niet alleen de buitenkant ziet er geweldig uit; dat geldt ook voor de rest van het boek. Het geheel is mooi vormgegeven met verschillende foto’s uit het leven van oma Eefje erbij. Een genot om naar te kijken.

Zodra je begonnen bent met lezen, geniet je nog meer. Van Hees heeft een heerlijke schrijfstijl, waardoor het lijkt alsof je zelf bij oma Eefje op bezoek bent en zij tegenover je zit om haar verhaal te vertellen. Prachtig dat je als buitenstaander een inkijkje krijgt in een mooi en indrukwekkend levensverhaal, waarin belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis verweven zijn.

Tussendoor vertelt de auteur zeven geluksgeheimen, die er bij oma Eefje voor zorgen dat ze zo gelukkig is. Of zoals Van Hees het zegt: “Oma is de smid van haar eigen geluk.” Daar zitten herkenbare punten in, die je laten stilstaan bij je eigen leven en je laten nadenken hoe je zelf in het leven staat.

‘De geluksoma’ staat vol prachtige uitspraken, waarvan er eentje mij vooral is bijgebleven. Als Eefje over straat liep – alleen of met iemand erbij –, stak ze altijd haar hand op naar bekende en minder bekende mensen, want “een hand opsteken kost geen geld”. En daar heeft ze helemaal gelijk in.

Concluderend is ‘De geluksoma’ een heerlijk en geweldig boek. Ik heb er ontzettend van genoten en raad het iedereen aan om te gaan lezen.

Auteur: Patrick van Hees
Titel: De geluksoma
Genre: Roman
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022572375