Overslaan en naar de inhoud gaan

Penelope Fitzgerald – De boekhandel

Het zijn de jaren ’60 in Engeland, waar het afgelegen kustplaatsje Hardborough geteisterd wordt door wateroverlast en overstromingen. Een van de inwoners is Florence, een weduwe van middelbare leeftijd. Ze koopt een mooi historisch pand in de hoofdstraat, waar ze een succesvolle boekwinkel van wil maken. Want iedereen wil toch graag lezen?!

Florence is leergierig en gaat vol goede moed aan de slag. Ze wil de inwoners van Hardborough laten zien hoe leuk lezen is. Maar ze heeft er geen rekening mee gehouden dat iedere inwoner een mening heeft over haar boekhandel. En die zijn lang niet allemaal positief. Zal het Florence lukken om van haar droom een succes te maken?

‘De boekhandel’ neemt je mee naar het Engeland in de 20e eeuw. Erg leuk om te lezen hoe het er toen allemaal aan toe ging. Denk hierbij aan correspondentie via brieven en een winkelhulp van 10 jaar die wel heel wijs voor haar leeftijd is. Penelope Fitzgerald weet hoe ze haar lezers moet boeien. Ze heeft zo’n levendige schrijfstijl dat je de boekhandel en de omliggende omgeving helemaal voor je ziet. Je waant jezelf tijdens het leven echt even in de vorige eeuw.

Florence is een sterke vrouw met een eigen mening. Ze weet wat ze wil, doet haar ding en trekt zich weinig van anderen aan. Vol respect kijk je als lezer naar haar. Je gunt het haar dat haar boekhandel een daverend succes wordt. De manier waarop Fitzgerald dit hoofdpersonage tot leven laat komen is bijzonder. Alsof ze zelf ook veel respect voor Florence heeft. Het maakt het een mooi en uniek verhaal.

Na het verschijnen van Fitzgeralds biografie in 2013 zijn haar boeken opnieuw uitgegeven. ‘De boekhandel’ is naast ’De blauwe bloem’ het tweede boek dat ik van haar lees. Wederom een prachtig boek van haar hand.

Auteur: Penelope Fitzgerald
Titel: De boekhandel
Genre: Roman
Aantal pagina's: 140
Uitgeverij: Karmijn
ISBN: 9789492168009