Overslaan en naar de inhoud gaan

Petra Kruijt – Blauwdruk van geluk

Hoofdpersoon Navy werd geboren op het witte doek. Haar moeder ging namelijk zo ver met methodacting dat ze tegelijk met haar personage zwanger werd. De film werd een kaskraker, en de baby? Die werd in één klap beroemd. Navy’s jeugd bestond uit huiswerk maken op de set, rodeloperfeestjes en het gevoel dat ze een accessoire was.

Nu is Navy, die zichzelf liever gewoon Avy laat noemen, een twintiger die schoonmaakwerk doet in een hotel. Ze probeert daarnaast aan de bak te komen als actrice. Zonder succes, tot ze filmmaker Raoul ontmoet. Hij gelooft in haar. Maar is dat terecht?

Het verhaal van ‘Blauwdruk van geluk’ wordt vanuit twee personages verteld: Avy en Raoul. Hierdoor leer je deze personen goed kennen en lees je hun gevoelens en gedachten. Als lezer weet je daardoor soms meer informatie dan de personages uit het boek zelf. Dat geeft het verhaal zeker wat extra’s.

Petra Kruijt heeft een fijne schrijfstijl, waardoor je lekker in het boek wil blijven lezen. Niet alleen de personages komen in het verhaal tot leven voor je; dat geldt ook voor de omgeving waarin het zich afspeelt. Zo waan je je soms bijvoorbeeld echt even in het hotel waar Avy werkt. Altijd fijn als een auteur dat voor elkaar krijgt.

Het verhaal van ‘Blauwdruk van geluk’ is hier en daar wat voorspelbaar, maar dat neemt het leesplezier absoluut niet weg. Kruijt weet haar lezers van de eerste tot de laatste bladzijden te boeien. Het is gewoon heerlijk dat je even weg kunt kruipen in de wereld van Avy en Raoul.

Auteur: Petra Kruijt
Titel: Blauwdruk van geluk
Genre: Roman
Aantal pagina's: 240
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020539882