Overslaan en naar de inhoud gaan

Petra Vollinga – Vandaag houden we het droog

Eva maakt als jonge vrouw een drastische keuze die haar de liefde van haar leven kost. Hoewel ze heeft leren omgaan met de gevolgen van de leugen die ooit onvermijdelijk leek, beseft ze op haar vijftigste dat het roer om moet. Dochter Portia is al jaren het huis uit en haar huwelijk heeft zijn glans verloren. Ze vertrekt naar een kuuroord in Thailand om ‘zichzelf terug te vinden’ tijdens een ontspannende week voor body & soul.

Abe, ooit een veelbelovend muzikant, probeert zich neer te leggen bij zijn bestaan als muziekleraar op een middelbare school. Alleen zijn dure loft herinnert nog aan betere tijden. Hij rommelt zich door het bestaan, maar als een van zijn oude bandleden voorstelt om een reünieoptreden te geven in hun oude stamkroeg, komt er iets van het vuur in hem weer tot leven. Eva en Abe zijn elkaar nooit echt vergeten. Is het nu eindelijk tijd voor de waarheid?

Het eerste dat opvalt aan ‘Vandaag houden we het droog’ is de prachtige kaft. Echt eentje om verliefd op te worden. Als je dit boek in de boekhandel of de bibliotheek ziet liggen, word je er meteen naartoe getrokken. Ook het verhaal is er eentje om te onthouden.

Petra Vollinga vertelt het verhaal vanuit het heden en het verleden. Eva en Abe komen allebei aan bod in het heden en Eva ook in het verleden. Met name die fragmenten uit het heden zorgen voor verduidelijking waarom Eva en Abe nu doen wat ze doen. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar als je het boek leest snap je helemaal wat ik hiermee bedoel.

In het begin ben je even zoekende wie wie nu precies is, maar Vollinga geeft met de hoofdstukaanduidingen duidelijk aan wie er aan het woord is en of dat in het heden of het verleden is. Dat heb je als lezer zo door. Daarna leest het verhaal hartstikke vlot. De schrijfstijl is prettig en nodigt uit om door te blijven lezen. Wat zijn Eva en Abe nu precies van elkaar? Wat is er vroeger gebeurd? En welke gevolgen heeft dat nu nog voor ze? Allemaal vragen waar je uiteindelijk antwoord op krijgt.

En ook al heet het boek ‘Vandaag houden we het droog’, zorg maar dat je richting het einde je zakdoekjes binnen handbereik hebt. Ik hield het in ieder geval niet helemaal droog! Prachtige debuutroman van Vollinga.

Auteur: Petra Vollinga
Titel: Vandaag houden we het droog
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022577950