Overslaan en naar de inhoud gaan

Rebecca West – De familie Aubrey

In het huis van de familie Aubrey hoor je tijdens theetijd arpeggio’s op de piano en flarden geëngageerde discussies. Dit excentrieke gezin woont in Londen, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Vader Piers is journalist, moeder Clare een voormalig concertpianiste, die haar carrière opzij heeft gezet om voor hun vier kinderen te zorgen: de muzikale tweeling Mary en Rose, de talentloze Cordelia en de kleine Richard Quinn. En dan is er nog de geliefde nicht Rosamund, die onderdak vindt bij de Aubreys.

De spilzieke vader Piers dreigt zijn familie voortdurend aan een financiële ondergang te helpen, wat slechts ternauwernood kan worden afgewend door moeder Clare. Maar zijn nieuwe baan in de buitenwijk van Londen belooft uitstel van de teloorgang. De Aubreys hopen dat kunst hen zal redden van een leven met armoede.

Laat je niet afschrikken door de dikte van het boek, want ‘De familie Aubrey’ geeft je een groot aantal mooie leesuurtjes over de vorige eeuw. Rebecca West neemt je mee in een wereld vol familiebanden, de twintigste eeuw en muziek. Dat speelt zich dan allemaal af in Engeland, Schotland en Ierland.

Het verhaal is op een levendige en beeldende manier geschreven, waardoor je je echt even in de vorige eeuw waant. De verschillende personages komen uitgebreid aan bod. Je hebt echt het gevoel alsof je ze beter leert kennen en je kunt je er als lezer een goed beeld van vormen. Daarnaast beschrijft West diverse gebeurtenissen tot in het kleinste detail. Dat moet je als lezer wel kunnen waarderen. Hierdoor verloopt het verhaal namelijk redelijk traag en moet je regelmatig echt je aandacht erbij houden om alles goed te kunnen volgen. Dat is echt wel even wennen in het begin, maar het past uiteindelijk wel goed binnen dit familieverhaal.

‘De familie Aubrey’ wordt verteld vanuit Rose, één van de tweelingzussen. Dat geeft een bijzondere inkijk in het leven van deze familie. Je leest het vanuit een kinderlijk en eenvoudig perspectief, omdat je het vanuit een kind leest. Dat is heel anders dan wanneer de vader of de moeder meer centraal had gestaan. Interessant gekozen door de auteur. ‘De familie Aubrey’ is een bijzonder en mooi verhaal dat vol humor en liefde staat. Het laat je echt even teruggaan naar vroeger.

Auteur: Rebecca West
Titel: De familie Aubrey
Serie: Aubrey-trilogie
Genre: Roman
Aantal pagina's: 608
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 9789056726942