Overslaan en naar de inhoud gaan

Remona de Hond-Fransen – Laat je tranen vloeien tot een vijver

”Laat je tranen vloeien tot een vijver, waarop je in de zomer samen met de kinderen kunt varen en in de winter kunt gaan schaatsen.”

Dit waren de laatste woorden van Marc de Hond voor zijn vrouw Remona in zijn gefilmde afscheidsspeech. In dit boek vertelt zij over haar leven met Marc, maar vooral over haar nieuwe leven zonder Marc. Ze spraken samen met de kinderen veel over hun leven na zijn overlijden. Hij gaf haar de kracht, rust en wijsheid mee om verder te gaan, maar rouw en verdriet laten zich niet altijd sturen.

Wat heeft Remona de Hond-Fransen een mooi, heftig en ontroerend boek geschreven. Ze weet haar lezers vanaf het eerste hoofdstuk mee te nemen in haar verhaal en ze weet ze regelmatig te raken met haar gedachten en gevoelens. Ik heb regelmatig tranen in mijn ogen gehad en af en toe even moet slikken bij bepaalde passages, vooral als het over de verwerking bij de kinderen ging.

De Hond-Fransen neemt je in eerste instantie kort mee naar haar tijd met Marc de Hond. Je leest onder andere hoe ze elkaar hebben leren kennen en over de geboortes van hun twee kinderen. Natuurlijk komt ook de ziekte van Marc aan bod. Als je daar meer over wil lezen, dan raad ik je ’Licht in de tunnel’ aan om te lezen. Remona brengt het verhaal mooi en liefdevol; je voelt haast als lezer hoe lief ze voor elkaar waren. Daarnaast schuwt ze niet om te laten zien hoe heftig de ziekteperiode van Marc is geweest. Niet alleen voor Marc, maar ook voor haarzelf.

Het verhaal na het overlijden van Marc de Hond is nog heftiger om te lezen. Remona neemt je mee in hoe het daarna is gegaan met haar en hun twee kinderen. Erg knap hoe ze dit op papier heeft weten te zetten. Ze weet haar lezers te raken, te laten huilen en soms te laten lachen. Ze laat zien wat voor sterke vrouw ze is, maar dat ze het ook niet allemaal weet en niet alles alleen kan. Dat maakt van ‘Laat je tranen vloeien tot een vijver’ een mooi, bijzonder, heftig en realistisch boek. Nadat je dit boek hebt uitgelezen, blijft het nog wel even in je gedachten zitten.

Auteur: Remona de Hond-Fransen
Titel: Laat je tranen vloeien tot een vijver
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 208
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 9789400514621