Overslaan en naar de inhoud gaan

Renée Kapitein – Waarom we huizen bouwen

Anna is op weg naar een housewarming als ze strandt in en afgelegen restaurant. Daar ontmoet ze Bor. Hij kampeert op een parkeerplaats, beter gezegd: hij staat in een rij van caravans, campers en tentjes voor een leeg stukje grond, op misschien wel het allerwinderigste stukje van de stad. Hij mag er een huis bouwen.

Die nacht blijft Anna bij Bor en de volgende ochtend ontbijten ze op de parkeerplaats. Anna is op slag verliefd. Vanaf het moment dat Bor haar vraagt zijn plek in de rij te bewaken, hoort Anna bij hem. Samen vragen ze vergunningen aan, overleggen ze over bouwmaterialen en zien ze de eerste heipalen de grond in gaan. Gedurende de bouw van het huis vertelt Anna haar verhaal, terwijl het geld langzaam opraakt. Er ontstaat een nieuwe Anna.

Wat heeft Renée Kapitein met ‘Waarom we huizen bouwen’ een heerlijk boek geschreven. Meteen vanaf het begin word je meegenomen in het verhaal. Dat begint met een heleboel “dingen die we moeten in het leven”. Nu we in een tijd leven waarin we een heleboel niet kunnen, lijk je ook ineens een heleboel niet meer te moeten. Het begin van dit boek past op de een of andere manier helemaal in het nu waarin we leven.

Kapitein heeft een hele prettige schrijfstijl. Ze vertelt op een fijne en beeldende manier het verhaal van Anna, waardoor het als het ware tot leven voor je komt. Je vormt je een beeld van de personages, je ziet de omgeving voor je waarin ze leven en je waant je soms zelfs even bij de bouw van het huis. Heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt met een boek.

Als je eenmaal begonnen met in ‘Waarom we huizen bouwen’, wil je het liefste door blijven lezen. Je bent gewoon benieuwd wat Anna allemaal meemaakt en hoe “de nieuwe Anna” zich verder ontwikkelt. Zoals ik in het begin al schreef: het is gewoon een heerlijk boek!

Auteur: Renée Kapitein
Titel: Waarom we huizen bouwen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 264
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026346873