Overslaan en naar de inhoud gaan

Rob Kamphues – Hoor je me

Tijdens een optreden in een tv-talkshow wordt Albert Vos getroffen door een herseninfarct. In de cruciale uren erna vergezellen zijn broer Joost en zijn ex-vrouw Machteld hem in het ziekenhuis. Zou Albert iets meekrijgen van wat tegen hem gezegd wordt, terwijl hij in coma ligt? Het weerhoudt Joost en Machteld er niet van om volledig hun hart te luchten.

Nu Albert er misschien binnenkort niet meer is, kunnen ze hem nog één keer goed de waarheid vertellen. Hun waarheid, zonder dat hij hen kan tegenspreken of van hen kan weglopen. Hoe hij zich gedragen heeft als broer én als echtgenoot, en welke invloed dat heeft gehad op hún levens. Dit is het moment om rekeningen te vereffenen.

‘Hoor je me’ wordt vanuit verschillende personages (Joost en Machteld) verteld. Afwisselend lees je een hoofdstuk van een van hen afzonderlijk en soms weer van hen samen. Dat zorgt ervoor dat je de gedachten en gevoelens van beiden te lezen krijgt, waardoor je een goed beeld van ze kunt vormen. Tegelijkertijd geven ze je de benodigde achtergrondinformatie als ze aan zaken uit het verleden denken. Dat heeft Rob Kamphues slim in het verhaal verwerkt.

Het verhaal is boeiend en ontroerend om te lezen met hier en daar wat humor erin verwerkt. Kamphues heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor het verhaal lekker leest. Voor je het weet, ben je alweer een paar hoofdstukken verder. Dat komt overigens niet alleen door de schrijfstijl, maar ook door het verhaal zelf. Je raakt nieuwsgierig wat er precies tussen de broers Joost en Albert is gebeurd en hoe het huwelijk van Machteld en Albert is verlopen. Langzaamaan kom je hier achter.

‘Hoor je me’ was mijn eerste kennismaking met Kamphues als auteur, en dat is een hele prettige geweest. De roman boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. En ergens vraag je je af wat er allemaal over en tegen jou gezegd zal worden als je in een coma ligt. Misschien is het maar beter dat je dat waarschijnlijk nooit te weten komt…

Auteur: Rob Kamphues
Titel: Hoor je me
Genre: Roman
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037527