Overslaan en naar de inhoud gaan

Rosemarijn Milo – Het hoge woord

Karel Hamer (1882-1958), ooit handelsreiziger van beroep, verhaalt over het noodlot dat een stempel heeft gedrukt op zijn persoonlijk leven, maar ook over de wereldrampen, die de loop van de 20e eeuw hebben bepaald.

Karel heeft zijn jong overleden vrouw, de opstandige Guusje Maes, aanbeden maar wist zich geen raad met haar verlangen naar emancipatie. De oorzaak van Guusjes dood is bijzonder lang het goed bewaarde familiegeheim geweest, dat Karel de rest van zijn leven met zich heeft meegedragen en dat pas tientallen jaren na zijn dood aan de openbaarheid is prijsgegeven.

Na een ballade en een korte inleiding van Rosemarijn Milo begint het verhaal van Karel Hamer. Zoals in de inleiding vermeld staat, wordt het verhaal door Karel verteld terwijl hij als het ware in zijn eigen fauteuil zit en zijn levensverhaal aan een fictieve buurman vertelt. Als lezer krijg je hierdoor het gevoel alsof je er zelf bij bent en zelf tegenover hem zit. Dat zorgt ervoor dat het verhaal en alles wat daarbij komt kijken echt bij je binnenkomt.

‘Het hoge woord’ is niet alleen een interessante familiegeschiedenis, maar het laat ook zien hoe het leven in die tijd was. Denk hierbij onder meer aan de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Het ging er in die tijd heel anders aan toe dan wij nu gewend zijn. Milo heeft dat op een fijne en boeiende wijze opgeschreven, waardoor het boek vlot leest. De verantwoording vormt een passende afsluiting bij ‘Het hoge woord’.

Auteur: Rosemarijn Milo
Titel: Het hoge woord
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: U2pi
ISBN: 9789087599461