Overslaan en naar de inhoud gaan

Samuel Bjørk – De doodsvogel

Op het verjaardagsfeestje van zijn kleindochter wordt Holger Munch gebeld vanwege een gruwelijke moord. Een tienermeisje is gevonden en lijkt ritueel vermoord te zijn. Munch en zijn team zitten er meteen bovenop om erachter te komen wie de dader is. Ook Mia Krüger wordt erbij gehaald. Maar in hoeverre spelen haar zelfmoordneigingen en haar verslavingen een negatieve rol bij het onderzoek?

Miriam Munch, de dochter van Holger, heeft zo haar eigen problemen. Ze bevindt zich middenin een emotionele crisis, waardoor ze niet meer zo helder kan denken. Als ze een romantische affaire krijgt met een jongeman weet ze nog niet welke verschrikkelijke gevolgen dit zal hebben…

In het indrukwekkende thrillerdebuut ‘Ik reis alleen’ van Samuel Bjørk maken we voor het eerst kennis met Holger Munch en Mia Krüger. In dit tweede boek zijn deze personages weer terug. En hoe!

Het verhaal van ‘De doodsvogel’ gaat verder waar het vorige deel is geëindigd. Holger en zijn dochter Miriam proberen op hun eigen manier om te gaan met de verschrikkelijke gebeurtenis die hun (klein)dochter Marion heeft meegemaakt. Marion zelf lijkt het niet zoveel last van te hebben; haar rol is in dit boek zeer klein.

Vanaf het moment dat Munch en zijn team aan de nieuwe moordzaak beginnen, zit je meteen in het boek. Verschillende personages komen voorbij, maar daar zitten gelukkig ook wat bekende namen tussen. De auteur vertelt het verhaal vanuit meerdere personen, waardoor je als lezer soms net iets meer weet dan het onderzoeksteam zelf. Maar niet genoeg om meteen te ontdekken wie de dader is en welk motief hij/zij heeft. Gelukkig ook maar; het is tenslotte veel leuker om lange tijd te moeten raden wie erachter is en om af en toe er helemaal naast te zitten.

Aan het einde van het verhaal zorgt Bjørk ervoor dat bijna alle losse eindjes aan elkaar geknoopt worden. En daar zitten nog de nodige verrassingen bij. Het is wel jammer dat het negende en laatste deel uit het boek relatief kort is. Wat mij betreft had de auteur het boek net wat uitgebreider mogen afsluiten. Dat neemt niet weg dat hij wederom een geweldig, spannend en boeiend boek heeft geschreven.

Als je genoten hebt van ‘Ik reis alleen’, dan is ‘De doodsvogel’ zeker een aanrader. Mocht je ze allebei nog niet gelezen en van goede Scandinavische thrillers houden, dan raad ik je ook aan om ze te gaan lezen. En na de slotzin van dit boek verwacht ik dat er nog wel een derde thriller komt met Munch en Krüger in de hoofdrollen. Ik kijk er al naar uit…

Auteur: Samuel Bjørk
Titel: De doodsvogel
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 366
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024565559