Overslaan en naar de inhoud gaan

Samuel Bjørk – Sneeuwwit

2001 In een buitenwijk van Oslo zijn twee 11-jarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger.

Munch toont de jonge Mia Krüger foto's van beide plaats delicten en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…

Holger Munch en Mia Krüger, de inspecteurs uit Samuel Bjørks wereldberoemde thrillerreeks, zijn terug. En deze keer gaan we terug in de tijd. ‘Sneeuwwit’ speelt zich af voor de drie thrillers die inmiddels zijn uitgebracht. Mocht je nog niets uit deze reeks gelezen hebben, dan kun je prima met deze prequel beginnen.

Het verhaal begint met een kort fragment over een werkelijke moordzaak uit 1993 waarin twee 11-jarige jongens vermoord zijn en hoe het onderzoek daar is verlopen. Deze nieuwste thriller van Bjørk is losjes gebaseerd op deze zaak. De auteur heeft wederom een spannende en boeiende thriller geschreven. Hij beschrijft het verhaal vanuit verschillende personages. Dat kan in het begin even wennen zijn, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat je veel informatie te weten komt en soms meer weet dan de personen uit het boek zelf. Dat geeft een verhaal toch net weer wat extra’s. Ook al kun je sommige personages niet meteen binnen het verhaal plaatsen; je kunt ervan op aan dat alles uiteindelijk een bijdrage aan de op te lossen zaak heeft.

Richting de ontknoping van ‘Sneeuwwit’ loopt de spanning hoog op. Wie is nu de dader? Waarom heeft hij gedaan wat hij heeft gedaan? De ontknoping zelf verloopt snel; iets te snel zelfs. Je had als lezer graag precies willen weten wat nu het motief van de dader was. Een hoofdstukje extra daarover had het verhaal helemaal compleet gemaakt. ‘Sneeuwwit’ vormt al met al een mooie aanvulling op de Munch- en Krüger-serie.

Auteur: Samuel Bjørk
Titel: Sneeuwwit
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024597093