Overslaan en naar de inhoud gaan

Sanne Hillemans – Circus Cesaria

Een tragisch verlies heeft ervoor gezorgd dat Noah zijn verdriet al wekenlang in alcohol verdrinkt. Als hij een baan aangeboden krijgt bij een reizend circus, ziet hij geen reden om niet te gaan. Deze drastische verandering kan precies zijn wat hij nodig heeft.

Er lopen veel interessante mensen rond op het circusterrein, maar degene die eruit springt, is Emily. Zij is een meisje van zijn leeftijd dat voor iedereen een glimlach klaar heeft. Terwijl haar aanwezigheid hem uit een donkere put trekt, lijkt zijn nabijheid het tegenovergestelde effect op haar te hebben. Wat zou daar de oorzaak van zijn?

‘Circus Cesaria’ wordt verteld vanuit de twee hoofdpersonages Noah en Emily. Je leest hun verhalen zowel in het heden als in het verleden. Met name de fragmenten van vroeger helpen je om hen beter te begrijpen. In het begin van het boek is het even wennen. Je bent dan nog zoekende wie wie precies is en welke rol ze in het verhaal hebben. Maar naarmate je verder leest, wordt het allemaal duidelijker en leest het verhaal een stuk vlotter. Soms legt Sanne Hillemans iets teveel uit of is ze iets te expliciet over zaken; ze mag de lezer wel wat vaker zelf iets laten invullen.

De gekozen setting van het verhaal is interessant. Leuk om te lezen hoe het is om bij het circus te werken. Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe gaat dat er voor en achter de schermen aan toe? Vrijwel iedereen is wel eens een keertje bij het circus geweest, en kan zich daardoor voorstellen hoe zo’n voorstelling is. Maar wat daar verder bij komt kijken, is wellicht meer dan je had verwacht.

Voordat ik ‘Circus Cesaria’ las, kende ik Hillemans nog niet als auteur. Ze heeft me met dit verhaal op een positieve manier verrast. Altijd leuk als dat gebeurt. Het verhaal laat voldoende ruimte over voor een vervolg. Als ik goed gezien heb, verschijnt dat in de vorm van 'Ave Cesaria'. Dat wil ik zeker ook gaan lezen wanneer dat verschenen is.

Auteur: Sanne Hillemans
Titel: Circus Cesaria
Genre: Roman
Aantal pagina's: 210
Uitgeverij: Sunny Hill Books
ISBN: 9789492670014