Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah Crossan – Een

Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van zestien jaar. Ze weten niet beter dan dat ze altijd samen zijn. Thuis krijgen ze les en zitten ze in hun veilige omgeving met hun ouders, hun zus Draak en hun oma. Dat verandert allemaal als ze voortaan naar de lokale middelbare school moeten.

Het gestaar en het gepest is aanwezig, maar ze sluiten ook vriendschappen. En ze ontdekken dat het soms helemaal niet nadelig hoeft te zijn om anders te zijn. Net als ze gewend zijn aan het naar school gaan, moeten Grace en Tippi een ingrijpende beslissing nemen. Een beslissing die hun leven voorgoed zal veranderen.

Het verhaal ‘Een’ wordt vanuit de ik-persoon van Grace verteld. Zij neemt de lezers mee in een wereld die voor velen onbekend zal zijn en ze laat zien hoe het is om een Siamese tweeling te zijn. Sarah Crossan vertelt het verhaal op een bijzondere manier. Elk hoofdstuk lijkt een gedicht, waarin telkens een onderwerp behandeld wordt. Prachtig om te zien en om te lezen.

Zodra je in ‘Een’ begonnen bent met lezen, zit je in het verhaal en wil je niet meer stoppen met lezen. Ik heb het uiteindelijk in een avond uitgelezen. Het is een mooi en boeiend verhaal, dat vlot en prettig leest. Met tranen in mijn ogen heb ik het uitgelezen. Het verhaal spookt daarna nog wel even door je hoofd. Het blijft je echt bij!

In haar nawoord legt Crossan uit dat ‘Een’ een fictief verhaal is, maar dat ze wel onderzoek naar Siamese tweelingen heeft gedaan. Enkele aspecten uit haar onderzoek deelt ze met de lezers. Dat geeft nog wat extra duidelijkheid over een relatief onbekende wereld.

Voor mij is ‘Een’ één van de mooiste boeken die ik dit jaar gelezen heb. Absolute aanrader om te lezen als je dat nog niet gedaan hebt.

Auteur: Sarah Crossan
Titel: Een
Genre: Roman
Aantal pagina's: 240
Uitgeverij: Pepper Books
ISBN: 9789020608410