Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah Jio - De geheimzinnige tuin

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ligt in het geheim het laatste exemplaar van een bijzondere bloem verborgen op een Engels landgoed. De bloem, een camelia met de naam Middlebury Pink, is veel geld waard. De Amerikaanse amateurbiologe Flora wordt door een internationale bende ingehuurd om in het landgoed te infiltreren en de bloem te stelen. Haar zoektocht brengt haar totaal onverwacht een nieuwe liefde, maar haar prille geluk wordt overschaduwd door de ontdekking van een aantal gruwelijke misdaden.

Meer dan een halve eeuw later neemt tuinarchitect Addison haar intrek in het landhuis, dat nu eigendom is van de familie van haar echtgenoot Rex. De gedeelde liefde voor mysteries wordt aangewakkerd door de vondst van een oud notitieboekje van de tuinman, en een geheimzinnige tuin. Maar de pagina's van het notitieboekje wijzen op duistere zaken, die ooit op ingenieuze wijze verhuld werden. Het gevaar waar Flora destijds tegenover stond blijkt nog zeer sterk aanwezig - zal Addison haar lot delen?

Vrijwel elk jaar in januari begin ik met een soort leesdipje. Ik lees veel boeken in een jaar, maar zodra het nieuwe jaar begint lijk ik moeite te hebben om weer lekker te gaan lezen. Dat gold dit jaar ook. Ik wist niet goed in welk boek ik moest gaan beginnen om lekker in weg te duiken. Totdat ik begon aan ‘De geheimzinnige tuin’. Sarah Jio pakte me meteen vanaf de eerste hoofdstukken. Heerlijk!

In ‘De geheimzinnige tuin’ volg je twee verhaallijnen: Flora in 1940 en Addison in het heden. Afwisselend lees je over deze vrouwen en leer je ze langzamerhand iets beter kennen. In eerste instantie lijken de beide vrouwen niets met elkaar te maken te hebben, maar je komt erachter dat dat wellicht niet helemaal waar hoeft te zijn.

Jio weet de spanning in het verhaal goed op te bouwen. De relatief korte hoofdstukken wisselen elkaar snel af, waardoor je door wil blijven lezen. Wat voor plannen heeft Flora? En hoe zorgt ze ervoor dat ze niet ontdekt wordt? Welk geheim draagt Addison met zich mee? En wat heeft zich vroeger allemaal in het vakantiehuis van Addisons schoonouders afgespeeld? Deze en vele andere vragen worden uiteindelijk beantwoord.

Het verhaal kent verschillende personages, waarbij de twee vrouwen de hoofdpersonen zijn. Je leert ze gedurende het boek wat beter kennen, maar dat had Jio nog wel uitgebreider kunnen doen. Dat neemt overigens niet weg dat ‘De geheimzinnige tuin’ een heerlijk, ontspannen boek om te lezen is. De beschrijvingen van de bloemen, planten en de rest van de omgeving zijn bijvoorbeeld prachtig. Je zag het allemaal haast voor je. En... voor mij persoonlijk kwam ik hiermee toch wel uit een leesdipje.

Auteur: Sarah Jio
Titel: De geheimzinnige tuin
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022579725