Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah Pinborough – 13 minuten

Het levenloze lichaam van Natasha wordt ’s ochtends vroeg gevonden in de rivier. Na dertien minuten begint haar hart weer te kloppen, maar ze kan zich niet meer herinneren hoe ze in het ijskoude water is beland. Haar beste vriendinnen Hayley en Jenny lijken iets te verbergen.

De politie doet onderzoek en Natasha gaat in gesprek met een psycholoog. Ondertussen proberen Hayley en Jenny hun geheim angstvallig te bewaren. En Rebecca, Natasha’s vroegere beste vriendin, krijgt ineens weer beter contact met haar. Stukje bij beetje wordt duidelijk wat er die nacht gebeurd is.

Het verhaal van ’13 minuten’ is opgedeeld in drie delen. Meteen vanaf het eerste hoofdstuk is het spannend. Wie is er in het water gevonden? Was ze dood of leeft ze nog? En wat is er precies gebeurd? Op deze en vele andere vragen krijg je uiteindelijk een antwoord.

Sarah Pinborough vertelt het verhaal op een bijzondere manier. Je leest hoofdstukken vanuit Natasha en vanuit Rebecca. Tussendoor komen er whatsapp-gesprekken voorbij tussen bijvoorbeeld Hayley en Jenny. Die verhogen de spanning van het verhaal, omdat je weet dat ze iets te verbergen hebben maar je hebt lange tijd geen idee wat dat is. Tenslotte lees je krantenberichten, fragmenten uit Natasha’s dagboek en gesprekken tussen Natasha en haar psycholoog. Al deze verschillende elementen geven je stukjes informatie die er samen voor zorgen dat je ontdekt wat er nu die nacht dat Natasha in het water lag is gebeurd.

Het tweede deel van het boek leest het langzaamste, mede omdat je in dat deel meer te weten komt over de verhoudingen tussen de verschillende personages. Dat heb je nodig om alles te begrijpen, maar daarmee zakt de spanning ook wat af. In het laatste deel komt alles samen en heeft Pinborough een aantal verrassingen voor haar lezers. Als je de ontknoping aan het lezen bent, wil je niet meer stoppen omdat je er nu eindelijk achter wil komen hoe een en ander in elkaar steekt. Dat komt van ’13 minuten’ een spannende Young Adult, die je ergens aan de serie ‘Pretty Little Liars’ doet denken.

Auteur: Sarah Pinborough
Titel: 13 minuten
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000355709