Overslaan en naar de inhoud gaan

Simone van der Vlugt – De lege stad

14 mei 1940. Rotterdam wordt getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit gekend heeft. Voor de inwoners van Rotterdam betekent dit dat er een einde komt aan hun onbezorgde levens. Zo ook voor de pasgetrouwde Katja. Zij verliest bijna de helft van haar familie. Samen met haar man Daniel zorgt ze voor haar broertjes en zusjes.

Net zoals andere Rotterdammers hoopt Katja dat de oorlog snel weer voorbij is. Ze doet haar best om haar broertjes en zusjes er doorheen te helpen. Maar wanneer de sfeer steeds grimmiger en donkerder wordt, wordt het leven voor Katja en haar naasten steeds lastiger. Zal de oorlog ooit ten einde komen?

‘De lege stad’ gaat over een belangrijk onderwerp uit onze geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog. En meer specifiek: wat de gevolgen van deze oorlog voor de stad Rotterdam waren. Simone van der Vlugt heeft zich goed ingelezen in het onderwerp. Dat merk je bijvoorbeeld aan de historische feiten die in het boek naar voren komen.

De personages zijn zeer levensecht neergezet. Als lezer voel je bijna hun wanhoop, verdriet en angst. Als je deze oorlog niet hebt meegemaakt, kun je alleen maar proberen om te bedenken hoe het voor die mensen was. Van der Vlugt helpt je als het ware hierbij. Ze laat zien dat niet iedereen tijdens de oorlog zomaar “goed” of “fout” is. Soms moeten er keuzes gemaakt worden om te overleven. Dat komt in ‘De lege stad’ duidelijk naar voren.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en de auteur heeft een vlotte en boeiende schrijfstijl. Als je eenmaal in het boek begonnen bent, wil je eigenlijk niet stoppen met lezen. Concluderend kan ik alleen maar zeggen dat ‘De lege stad’ een boeiend en zeer goed boek is. Absoluut een aanrader om te lezen!

Auteur: Simone van der Vlugt
Titel: De lege stad
Genre: Historische roman
Aantal pagina's: 296
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789041426253