Overslaan en naar de inhoud gaan

Snuffelen in mijn boekenkast

Mijn vriend en ik wonen momenteel in een appartement waar we niet veel ruimte hebben om al mijn boeken weg te kunnen zetten. In het appartement hebben we een boekenkast staan, waar een klein gedeelte van mijn boeken staat. Het overgrote deel van mijn verzameling aan boeken staat bij mijn ouders. In totaal bewaren zij dertig dozen vol boeken voor me. Dit zijn dozen waarin voorheen A4-papier zat (zie ook de foto's). Ooit wonen mijn vriend en ik in een "echt huis" en dan wil ik een kamer helemaal vol boekenkasten zetten zodat ik mijn verzameling uitgestald heb staan en een soort eigen bibliotheek heb. Nu droom ik daar nog van... ;-)

Vanaf de middelbare school ben ik begonnen met het aanleggen van mijn boekenverzameling. Ik las vrijwel alles wat los en vast zat, en was in die tijd helemaal fan van de Kippenvel-serie. Wat vond ik dat spannende boeken. Iedere keer als er een nieuw deel uitkwam, wilde ik dat meteen hebben. Ook was ik regelmatig in de bibliotheek te vinden. Samen met mijn moeder ging ik er zeker twee keer in de maand naartoe om nieuwe boeken uit te zoeken. Ik vond het heerlijk om rond te lopen in de bibliotheek op zoek naar nieuw leesvoer. Dat vind ik nu nog steeds eigenlijk.

De boekenkast
De boekenkast staat in de sport-/studeerkamer naast de dvd-kasten. De kast heeft zes planken. Op de onderste plank staan tijdschriftbakken met stripalbums van Jan, Jans en de Kinderen. Dat is mijn favoriete strip en die herlees ik nog regelmatig met veel plezier. Verder heb ik een boekenplank met alle boeken van Loes den Hollander, en al deze boeken zijn inmiddels gesigneerd. Ze kwam vorig jaar signeren bij een boekhandel in Den Bosch. Via Twitter heb ik bij haar geïnformeerd of er een maximum aantal boeken was dat gesigneerd mocht worden. Dat was niet het geval. Het gevolg: ik ben met een boodschappentas waarin twintig boeken zaten naar de boekhandel gegaan... en Loes den Hollander heeft ze toen allemaal gesigneerd. Erg leuk!

Op de derde plank houd ik altijd wat ruimte over, zodat ik daar boeken kan wegleggen die ik voor Leesfanaten zal lezen of om er bibliotheekboeken weg te leggen. Voor Leesfanaten lees ik zowel digitale als fysieke boeken. Regelmatig krijg ik van Kristie een stapel boeken om te lezen.
Op de bovenste plank staan ook een paar boeken van mijn vriend. Zijn favoriete auteur is Ronald Giphart. Hij heeft al zijn boeken, en die hebben uiteraard een plekje in de boekenkast gekregen.

De dozen vol boeken staan bij mijn ouders op zolder. In een kleine kast staan alle dozen op elkaar gestapeld. Op elke doos zit een lijstje welke boeken erin zitten. Als ik dan eens op zoek ben naar een bepaald boek omdat ik dat weer eens wil lezen, hoef ik alleen maar aan de buitenkant van elke doos te kijken. Dat scheelt toch weer wat zoektijd.

Qua genres lees ik voor (literaire) thrillers en chicklits. Voor de afwisseling lees ik wel eens een waargebeurd verhaal of een fantasyboek, maar je maakt me het meest blij met een spannende thriller of een leuke chicklit.

Favoriete auteurs
Ik vind meerdere schrijvers/schrijfsters goed. Loes den Hollander is een van mijn favorieten op thrillergebied. Een paar jaar geleden heb ik een lezing van haar bijgewoond in de bibliotheek in Oosterhout. Ik was toen net begonnen in haar eerste thriller, getiteld 'Vrijdag'. Loes den Hollander gaf een ontzettend leuke lezing; ze vertelde boeiend en betrok het publiek er erg leuk bij. De volgende dag heb ik 'Vrijdag' meteen uitgelezen, zo spannend was het boek. En dat typeert vrijwel al haar boeken. Den Hollander heeft een zeer prettige schrijfstijl en zorgt ervoor dat je meteen in het verhaal zit. Als er een nieuw boek van haar uit is, wil ik het meteen hebben en direct gaan lezen. Soms probeer ik wat langer over een boek van haar te doen (lees: 2 a 3 dagen), maar meestal zorg ik ervoor dat ik het meteen kan uitlezen op de dag dat ik het boek in huis heb. Ik hoop dat ze nog vele boeken blijft schrijven.

Andere favoriete thrillerauteurs zijn Esther Verhoef, Linda Jansma, Saskia Noort, René Appel, Simone v/d Vlugt, Camilla Läckberg en James Thompson. Sommige van deze auteurs heb ik dankzij mijn recensiewerk voor Leesfanaten "ontdekt". Dat geldt bijvoorbeeld voor Linda Jansma en James Thompson.

Op chicklitgebied is Chantal van Gastel een auteur van wie ik de boeken graag lees. Ik heb ontzettend genoten van haar 'Zwaar'-trilogie. Ik blijf stiekem hopen – net als velen anderen met mij - dat er ooit nog een boek met Ruben en Isa in de hoofdrol zal verschijnen. Ook de boeken van Jill Mansell vind ik fijn om te lezen. Na een spannende thriller lees ik graag even een chicklit van deze auteur tussendoor, omdat ze zo heerlijk voorspelbaar zijn. Je weet bijna altijd van tevoren al wie met wie uiteindelijk een relatie krijgt, maar zorgt het bij mij voor de nodige ontspanning.

Favoriete boeken
Ik lees gemiddeld honderd boeken per jaar. Daar zitten altijd wel een paar "pareltjes" tussen. Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat ik een heleboel favoriete boeken heb. Ik zal er enkele opnoemen:
- Escober – 'Overkill'
- Linda Jansma – 'Schuilplaats'
- Loes den Hollander – 'Dekmantel'
- Tania Bongers – 'De dag dat ik doodging'
- Deborah Meyler – 'De boekwinkel'
- Isa Hoes – 'Toen ik je zag'
- Chantal van Gastel – 'Zoek het maar uit'
- Camilla Läckberg – 'Oorlogskind'
- James Thompson – 'Engelen van sneeuw'
- Paulien Cornelisse – 'Taal is zeg maar echt mijn ding'
Ik zou deze lijst oneindig lang kunnen maken, maar dat schiet natuurlijk niet op. Elk jaar komen er weer nieuwe favoriete boeken bij door al het moois dat ik lees.

Het is alweer enige tijd geleden dat ik een boek gekocht heb. Ik lees veel boeken voor Leesfanaten, en daar zitten regelmatig boeken die ik anders zelf had willen kopen. Ook leen ik regelmatig boeken bij de bibliotheek. 'Dekmantel' van Loes den Hollander is een van de laatste boeken die ik gekocht heb. Een absolute aanrader om te lezen, als je het mij vraagt.

Momenteel lees ik een recensieboek voor Leesfanaten: 'Vermoord naakt' van J.D. Robb. Inspecteur Eve Dallas onderzoekt de moord op de kleindochter van een senator. Ze blijkt een geheim leven als callgirl te hebben. Uiterste discretie wordt vereist van Dallas. Daar gaat het boek in het kort over. Tot nu toe vind ik het een boeiend boek. De auteur heeft een gemakkelijke schrijfstijl en laat veel in het verhaal gebeuren. De vaart zit er goed in. Als ik dit boek uitheb, ligt er nog een van dezelfde auteur op me te wachten: 'Vermoorde reputaties'.

De derde plank
Ik houd op de derde plank altijd wat ruimte over voor boeken van Leesfanaten of bibliotheekboeken. Daardoor zit mijn boekenkast nooit helemaal vol. Nieuwe boeken die ik gelezen heb en waar geen plek voor in de boekenkast is, gaan naar mijn ouders. Als ik ooit al mijn boeken mee ga nemen, zullen er wel meer dan 30 dozen staan ;-). Een voordeel: sinds 2,5 jaar heb ik een e-reader. Daar staan ook een heleboel boeken op en die vult zich ook steeds meer. Ik lees graag boeken op mijn e-reader en neem het apparaat vrijwel overal mee naartoe. Het past gemakkelijk in mijn handtas en weegt niet veel. Alleen van sommige auteurs heb ik alle boeken fysiek en dat wil ik zo blijven houden. Daarnaast vind ik het ook fijn om af en toe een fysiek boek te lezen. Leuk voor de afwisseling!