Overslaan en naar de inhoud gaan

Sophie Tak – Phineas’ feest

Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die laatste druppel de emmer doet overlopen, valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen.

Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het ophanden zijnde weerzien zet ieders zekerheden opnieuw op losse schroeven. Zou het mogelijk zijn nader tot elkaar te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?

Aan de vertelwijze in ‘Phinea’s feest’ moet je in het begin even wennen. Sophie Tak vertelt in delen vanuit verschillende personages het verhaal, en elk deel lijkt één groot hoofdstuk te zijn. Er zitten wel witregels tussen de paragraven, maar verder is er geen hoofdstukindeling in elk deel. Daardoor lijkt het alsof je met een lange vertelling bezig bent. Als je dat normaal gesproken niet leest, is dat in eerste instantie wat onwennig. Maar al gauw word je in het verhaal meegenomen en ben je benieuwd hoe een en ander zal gaan verlopen.

Tak weet haar personages op een boeiend manier neer te zetten. Je voelt als het ware met hen mee en je bent soms verbaasd hoeveel invloed de familie op elkaar heeft terwijl ze ogenschijnlijk heel individueel van elkaar leven. Dat heeft de auteur heel interessant gedaan. Op dat moment wil je het liefste door blijven lezen totdat je het boek uithebt. En wat volgt er een gaaf einde! Kortom: ‘Phineas’ feest’ is een aanrader, zeker nadat je aan de vertelwijze gewend bent geraakt.

Auteur: Sophie Tak
Titel: Phineas’ feest
Genre: Roman
Aantal pagina's: 336
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026348044