Overslaan en naar de inhoud gaan

Splinter Chabot – Confettiregen

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn.

Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.

Splinter Chabot vertelt in ‘Confettiregen’ zijn autobiografisch verhaal aan de hand van personage Wobie. Hij neemt zijn lezers op deze manier mee naar zijn jeugd, zijn strubbelingen, zijn familie en zijn doen en laten. Vooral die strubbelingen komen duidelijk naar voren. Want ondanks dat hij een hele lieve en heel ruimdenkende familie heeft, heeft Wobie er moeite mee dat hij anders is dan anderen. Het laat je in ieder geval nadenken over de vraag of Nederland wel zo ruimdenkend is als we allemaal denken en hoe ruimdenkend je zelf bent.

Chabot heeft een bijzondere manier van vertellen, waar je in het begin wel even aan moet wennen. Hoe verder je in het boek bent, hoe meer je merkt dat dit helemaal binnen het verhaal past. Hij heeft het gewoon heel beeldend en uitgebreid beschreven. Dat is toch wel heel knap gedaan. Het verhaal is in drie delen opgedeeld, die elk voor een kenmerkende periode in zijn leven staan. Wat mij betreft, was het tweede het sterkste deel.

Richting het einde van het verhaal is de auteur net wat té uitgebreid aan het vertellen. Hij werkt naar een bepaald moment toe, een lastig moment voor hem, maar dat had hier en daar iets minder gedetailleerd gemogen. Al met al is ‘Confettiregen’ een bijzonder boek met een duidelijke boodschap.

Auteur: Splinter Chabot
Titel: Confettiregen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 344
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000370634