Overslaan en naar de inhoud gaan

Studio Dick Laan – Pinkeltje in het Spoorwegmuseum

Na zijn waanzinnige avonturen in de Efteling, het Rijksmuseum en het Dolfinarium is Pinkeltje ditmaal in het Spoorwegmuseum beland! Door toedoen van meneer Raaf komen Pinkeltje en zijn vrienden daar terecht.

Wanneer het museum opengaat, verstoppen ze zich gauw in een oude posttrein. Daar vindt Pinkeltje een vergeten brief uit 1938. De brief is gericht aan een mysterieuze dame en had bezorgd moeten worden in Istanboel. Als Pinkeltje besluit de brief te openen, begint hun avontuur: een onverwachte treinreis terug in de tijd, aan boord van de Oriënt Express...

Als klein meisje las ik al met veel plezier de boeken van Pinkeltje die door Dick Laan geschreven werden. Deze acteur was al overleden (in 1973) voordat ik geboren was. Het eerste boek, ‘De avonturen van Pinkeltje’, verscheen in 1939. Dick Laan schreef in totaal 29 boeken, waarvan er vier pas verschenen na zijn dood.. De illustraties in deze boeken zijn van de hand van Rein van Looy. Vanaf 1995 hertaalde Suzanne Braam de boeken van Laan. In deze versies zijn de illustraties van Julius Ros. Sinds 2014 wordt de reeks weer verder gezet onder het pseudoniem Studio Dick Laan.

Pinkeltje beleeft op de meest wonderlijke plaatsen spannende avonturen. In het nieuwste deel ‘Pinkeltje in het Spoorwegmuseum’ is dat in een van de bekendste musea van Nederland. Als je al eens in het Spoorwegmuseum bent geweest, herken je meteen de plekken (én treinen) die in het boek genoemd worden. Daardoor komt het verhaal nog meer tot leven voor je. En als je er nog nooit geweest ben, is dit boek een perfecte aanleiding om er eens naartoe te gaan.

Het verhaal leest vlot en zit vol leuke en spannende scènes. Hoe komt het dat de brief nooit is aangekomen? Wat zou er gebeurd zijn als de brief wel bij de juiste persoon bezorgd was? Pinkeltje en zijn vrienden gaan naar die antwoorden op zoek… en jij als lezer gaat mee. Voor volwassen lezers is Pinkeltje een feest van herkenning en voor de jongere lezers een mooie kennismaking met dit leuke personage en zijn vriendjes.

Auteur: Studio Dick Laan
Titel: Pinkeltje in het Spoorwegmuseum
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 112
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000352869