Overslaan en naar de inhoud gaan

Susan Muskee – Toekomst

Nu Roos’ vader met pensioen gaat en eindelijk zijn gedroomde reis naar Australië gaat maken, is het tijd om het familiebedrijf over te nemen. Roos heeft grootse plannen met uitvaartonderneming Decoro Vale, waaronder het eindelijk digitaliseren van de inmiddels al dertig jaar lopende administratie.

Als ze op een uitvaartbeurs haar jeugdliefde Daniël weer tegen het lijf loopt, valt alles op zijn plek: Daniël is eigenaar van een goedlopend IT-bedrijf en is daarmee dé persoon om te helpen met haar plannen. Maar is nauw samenwerken met je ex wel zo’n goed idee als je net een nieuwe relatie hebt?

‘Toekomst’ is het tweede deel uit de Zand erover-trilogie, waarin uitvaartverzorger Roos van Vlierden centraal staat. Het is overigens wel verstandiger om de drie delen “op de juiste volgorde” te lezen voor de volledigheid van het verhaal.

Ook met het tweede boek uit de trilogie heeft Susan Muskee een hele fijne roman geschreven. Je merkt tijdens het lezen van dit boek dat de auteur zich verdiept heeft in de uitvaartwereld. Je leert het een en ander over onder meer rituelen en soorten uitvaarten. Dat heeft ze op een mooie manier verwerkt binnen het verhaal, zodat het heel natuurlijk overkomt.

De verschillende personages uit het eerste boek leer je in dit tweede deel beter kennen. Dat is het fijne aan een serie. De auteur heeft hiermee de ruimte om haar personages te laten groeien én om ze het een en ander mee te laten weten. Even extra aandacht aan de vaste medewerkster van Decoro Vale. Wat is Luus een schat van een vrouw! Ze kent Roos heel goed en weet op het juiste moment de juiste woorden te zeggen. Prachtig!

Muskee heeft op een gegeven moment een verrassende wending voor haar lezers in petto. Zonder te verklappen wat dit is, had je het als lezer absoluut niet zien aankomen. Het wordt niet helemaal uitgewerkt in het boek, dus daar zullen we in het laatste deel nog wel meer over te weten komen. Al met al lees je ‘Toekomst’ in één ruk uit en wil je meteen door in het afsluitende boek.

Auteur: Susan Muskee
Titel: Toekomst
Serie: Zand erover
Genre: Roman
Aantal pagina's: 201
Uitgeverij: Kobo Originals
ISBN: 9781774533345