Overslaan en naar de inhoud gaan

Suzanne Vermeer – Zomeravond

Lauren Martens is met haar zus Celeste en hun ouders op vakantie in de Ardèche, wanneer Celeste op een avond niet terugkeert van een bezoek aan de discotheek. Twee dagen later wordt haar lichaam gevonden aan de oever van een rivier. Haar schedel is ingeslagen. Al snel wordt een verdachte opgepakt, Julien Fournier, maar die ontkent in alle toonaarden. Toch wordt hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang.

Twaalf jaar later is Lauren hulpofficier van justitie in Groningen als ze benaderd wordt door Nadine Dubois, een Franse journaliste die een populaire true crime-podcast maakt. Julien Fournier beweert nog steeds onschuldig te zijn en heeft de journaliste gevraagd zijn zaak te onderzoeken. Hoewel Lauren eerst geen enkele behoefte heeft om de boel weer op te rakelen, weet Dubois haar toch over te halen terug te keren naar Aubenas, de stad waar haar zus werd vermoord.

Meteen vanaf de proloog is je aandacht getrokken door dit boek. Suzanne Vermeer weet haar lezers als het ware het verhaal van ‘Zomeravond’ in te trekken. Het eerste hoofdstuk draagt daar meteen aan bij. Er komen allerlei vragen in je op, waar je graag het antwoord op wil weten. Heerlijk als een auteur dit voor elkaar krijgt.

Het verhaal speelt zich voornamelijk in het heden af, met een uitstapje naar het verleden waarin je meer te weten komt over Celeste en wat er in haar laatste vakantie is gebeurd. Ook de schuingedrukte hoofdstukken moeten je aan antwoorden helpen, maar het duurt wel even voordat je precies weet over wie deze fragmenten gaan.

Vermeer heeft een vlotte schrijfstijl en weet met Nadine Dubois een interessant personage te creëren. Ze weet wat ze wil en ze laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Ook Lauren is een boeiend persoon. Hoe ga je om met de moord op je zusje en met je schuldgevoel daarover? Interessant om te lezen hoe zij zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Het zorgt ervoor dat je met veel interesse ‘Zomeravond’ leest.

Richting het einde valt een en ander op z’n plek en ontdek je via een spannende ontknoping wat er zich twaalf jaar geleden nu precies heeft afgespeeld. De epiloog zorgt voor een mooie afronding… en laat ruimte over voor een tweede deel met Lauren in de hoofdrol. Ik kijk er al naar uit!

Auteur: Suzanne Vermeer
Titel: Zomeravond
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400513570