Overslaan en naar de inhoud gaan

Svea Ersson – Zonder Lisa

De nachtmerrie van iedere ouder wordt waarheid voor Tommie en Eva. Als Eva na een spelletje verstoppertje vanuit haar schuilplek tevoorschijn komt, kan ze haar dochter van vijf nergens meer vinden.

Een zoektocht levert niets op, het meisje lijkt spoorloos verdwenen. De politie wordt ingeschakeld en dan begint het eindeloze wachten. Waar is Lisa? Wie heeft het op haar voorzien en waarom?

Na het boeiende ’Alleen Eva’ komen verschillende personages uit dit boek terug in ‘Zonder Lisa’. We zijn inmiddels een aantal jaren verder en Eva is gelukkig met Tommie en hun kinderen in Zweden. Het was voor mij eventjes geleden dat ik ‘Alleen Eva’ had gelezen, maar Svea Ersson verwijst af en toe terug naar dit boek waardoor je weer weet hoe een en ander ook alweer in elkaar zat.

‘Zonder Lisa’ begint met een kort hoofdstuk, dat meteen enkele vragen bij je oproept. Wie is de ik-persoon uit dit hoofdstuk? Waar is ze precies beland? En wat is er met Lisa gebeurd? Vervolgens begint het verhaal pas echt en weet je vrij snel wat er in ieder geval met Lisa aan de hand is. Na deze gebeurtenis maakt de auteur een korte sprong terug in de tijd totdat je weer terug bent in het heden. Dat is voor de lezer wel even schakelen, maar je hebt wel al die informatie nodig om het verhaal goed te kunnen volgen.

Het personage Eva zit wat ingewikkeld in elkaar. Dat komt mede door haar verleden en hoe ze zich daartegen heeft gewapend. In ‘Alleen Eva’ kom je daar veel over te weten. Dat zorgt ervoor dat je haar beter kan begrijpen, maar in ‘Zonder Lisa’ erger je je regelmatig aan het personage. Ze neemt af en toe voor jou onbegrijpelijke beslissingen en ze blijft soms net iets teveel in het verleden hangen. Wel knap dat Ersson het voor elkaar krijgt dat je je enorm aan een personage kunt ergeren. Dat laat wel zien dat deze persoon als het ware echt tot leven is gekomen.

De ontknoping kent uiteindelijk nog wel enige verrassingen, waardoor je ‘Zonder Lisa’ uiteindelijk met een goed gevoel uitleest. Het is een aardige thriller; alleen niet zo sterk als het vorige deel.

Auteur: Svea Ersson
Titel: Zonder Lisa
Genre: (Psychologische) thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461090485