Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanja de Jonge – Syntopia

Syntopia is een woonomgeving waarin alles tot in perfectie is uitgevoerd. Een duizelingwekkend gebouw, zelfsturende elektrische auto's en zichzelf vullende koelkasten met verantwoord voedsel... verzin iets en het systeem voert het uit.

Timo droomt ervan om op zo'n plek te wonen. Maar voor hem blijft de deur van dit paradijs dicht: wie het niet kan betalen, krijgt letterlijk geen toegang. Om binnen te komen zal hij Robin moeten veroveren, zijn klasgenote die wel het geluk heeft daar te wonen. Al snel komt hij erachter dat dit geluk een grimmige schaduwkant heeft.

Hoe zou een ideale wereld eruit kunnen zien? Daar draait het om in ‘Syntopia’. En dat laat je als lezer meteen nadenken hoe ideaal een ideale wereld zou kunnen zijn.

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk trekt Tanja de Jonge haar lezers mee in het verhaal. Wat is er precies gaande in die nieuwe woontoren? Is het er allemaal wel zo ideaal als het lijkt? En waarom wil de een er wel wonen en de ander juist niet? Deze en vele andere vragen komen in je op tijdens het lezen en krijg je uiteindelijk ook een antwoord op.

Het verhaal bestaat uit relatief korte hoofdstukken die gemakkelijk beschreven zijn, waardoor je lekker door blijft lezen. De Jonge weet de spanning en mystiek rondom de ideale wereld goed vast te houden. Wat is daar nu precies allemaal aan de hand? Alleen daarom al wil je het boek het liefste in één ruk uitlezen. De ontknoping van ‘Syntopia’ geeft antwoord op al je vragen, maar zorgt ervoor dat er ook nog enkele nieuwe vragen in je opkomen. Wellicht volgt er nog eens een vervolg op dit boek…

Auteur: Tanja de Jonge
Titel: Syntopia
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 196
Uitgeverij: Holland
ISBN: 9789025113971