Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanneke Schoonheim, Rob Tempelaars en Vivien Waszink – De nieuwe woorden van 2015

Wat hebben de woorden pretparkpaniek, dementievriendelijk, hipsterhoreca en flitsremmer met elkaar gemeen? Het zijn allemaal nieuwe woorden uit 2015. En naast deze vier woorden is onze taal vorig jaar met nog een groot aantal woorden uitgebreid.

Woorden laten ons zien wat we op een bepaald moment belangrijk vinden en wat er allemaal om ons heen gebeurt. De taal weerspiegelt de werkelijkheid. Woorden waar we in 2014 nog niet eens aan dachten, bleken in 2015 heel normaal te zijn. En wie weet verdwijnen ze dit jaar wel weer langzaamaan uit onze samenleving…

In ‘De nieuwe woorden van 2015’ laten Tanneke Schoonheim, Rob Tempelaars en Vivien Waszink zien welke woorden er in 2015 in het Nederlands zijn opgedoken. Verdeeld over verschillende categorieën en soms opgeleukt met een illustratie leggen de drie auteurs op een begrijpelijke manier uit wat de nieuwe woorden betekenen en hoe ze in onze taal terecht zijn gekomen. Voor een taalfanaat zoals ik is dit een heerlijk boekje om te lezen. Het is grappig, het is leerzaam en het wordt op een leuke manier verteld.

Begin 2016 goed door ‘De nieuwe woorden van 2015’ te lezen (én wellicht ook te leren)! Je woordenschat wordt uitgebreid… en wie weet, kom jij met een van de nieuwe woorden van dit jaar.

Auteur: Tanneke Schoonheim, Rob Tempelaars en Vivien Waszink
Titel: De nieuwe woorden van 2015
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 141
Uitgeverij: Amsterdam University Press
ISBN: 9789462980679