Overslaan en naar de inhoud gaan

Teun van de Keuken – Goed volk

Teuns ouders hebben het beste voor met de wereld. De schrijnende ongelijkheid in de maatschappij moet aan de kaak worden gesteld. Vooral voor Teuns vader is de juiste, linkse politieke opvatting allesoverheersend: het bepaalt wat hij leest, wat hij eet en wie zijn vrienden zijn. Eén verkeerde opmerking over ontwikkelingshulp, werklozen of krakers en het kan zomaar het einde van de vriendschap betekenen.

Teuns ouders mogen zich dan omringen met vrienden die allemaal hetzelfde zijn als zij - links, wit, artistiek en enigszins intellectueel - Teun sturen ze naar De Brug, een 'volkse' lagere school, zoals Teuns vader dat noemt. Een school vol plat pratende Jordanezen en migrantenkinderen, waar overleven belangrijker is dan een goed rapport. Op De Brug zal de jonge Teun meer leren over het leven dan zijn ouders lief is. Maar het biedt wel een uitgelezen kans om een duidelijk ideologisch statement te maken tegen de tweedeling in de samenleving. Dat statement was Teun.

Teun van de Keuken ken ik vooral van het televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’, een programma over huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje. En nu verscheen er een boek van hem over zijn (Amsterdamse) jeugd, dat veelvuldig in de pers werd besproken. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Van de Keuken heeft een interessant en openhartig boek geschreven over zijn jeugd. Je ontdekt hoe hij is opgevoed en hoe zijn ouders in het leven stonden. Dat was een hele andere opvoeding dat ik bijvoorbeeld heb meegemaakt. Teun werd op jonge leeftijd als het ware al losgelaten door zijn ouders. Achteraf gezien lijkt hij dit niet als vrijheid te zien, maar eerder als een vorm van desinteresse of een soort gemakzucht. Zijn ouders leken het allemaal wel makkelijk te vinden. Dat zorgt ervoor dat je sommige passages met verbazing leest.

‘Goed volk’ is een goed geschreven boek dat nog even door je hoofd blijft spoken nadat je het uitgelezen hebt.

Auteur: Teun van de Keuken
Titel: Goed volk
Genre: Roman
Aantal pagina's: 232
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044628654