Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs Rijks - Horizon in de Schaduw: Het trauma en het beminnen

Drie jonge mensen proberen aan de norm van de huidige maatschappij te voldoen; ze proberen succesvol te worden. Dat doen ze elk op hun eigen manier. Tyson als rapper; Jason als bokser en Daphne als assistente bij een advocatenkantoor.

Door hun verleden zijn de drie met elkaar verbonden. Misschien nog wel meer dan ze van tevoren gedacht hadden. Ook al leiden ze alle drie hun eigen leven, hun paden kruisen zich constant. Deels omdat ze niet zonder elkaar kunnen; deels omdat ze eenzelfde trauma van vroeger willen overwinnen. Maar gaat ze dat lukken voordat het te laat is?

Het verhaal van ‘Horizon in de Schaduw: Het trauma en het beminnen’ is opgedeeld in drie delen, namelijk voor-, hoofd- en nagerecht. Het voor- en nagerecht bestaan uit één gedicht, waarvan je de betekenis goed snapt als je het verhaal gelezen hebt. Mooie manier om je boek te beginnen en te eindigen.

Zoals de kaft en de titel al doen vermoeden, wordt ruwheid niet geschuwd in het verhaal. Het boek kan hier en daar best grof zijn, en daar moet je als lezer wel tegen kunnen. In het begin is het zeker even wennen, ook als je je er van tevoren al bewust van bent.

Thijs Rijks heeft ervoor gekozen om het verhaal vanuit de drie personages te vertellen. Afwisselend lees je vanuit het perspectief van Tyson, Jason en Daphne. Dat brengt de nodige vaart in het verhaal, mede omdat de perspectiefwisselingen snel op elkaar volgen. Je leert de drie hoofdpersonen steeds beter kennen en bent als lezer erg benieuwd naar hun gedeelde trauma. Wat is er vroeger gebeurd waarom de drie zijn geworden zoals ze nu zijn?

Rijks zet Tyson, Jason en Daphne op een geloofwaardige manier neer. Daphne heeft gestudeerd en wil serieus genomen worden bij haar eerste, echte baan. De mannen bevinden zich in een gevaarlijk circuit en praten snel en in straattaal met elkaar en hun vrienden. Seks speelt een ontzettend belangrijke rol voor ze; liefde daarentegen niet. Dat komt duidelijk naar voren in de vele seksscènes. Soms vond ik ze iets te expliciet, maar het paste wel bij het verhaal. Met uitzondering van de seksscène waar de moeders van het drietal over vertellen. Die had wat mij betreft weggelaten mogen worden. De informatie die in dat fragment verteld wordt, had ook op een andere manier geuit kunnen worden.

De auteur werkt in ‘Horizon in de Schaduw: Het trauma en het beminnen’ op een prima manier naar de ontknoping toe. De vragen die je als lezer in het begin had, worden beantwoord. Je snapt daarna het gedrag van de drie jonge mensen een stuk beter.

Auteur: Thijs Rijks
Titel: Horizon in de Schaduw: Het trauma en het beminnen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 145
Uitgeverij: Boekscout
ISBN: 9789402222951