Overslaan en naar de inhoud gaan

Tina van Dijk – Het café aan de kust

Emmie maakt een moeilijke tijd door. Ze heeft een poosje verlof genomen van haar veeleisende werk bij een advocatenkantoor nadat ze tijdens een vergadering is flauwgevallen van vermoeidheid. Nu zit ze thuis, maar het lukt haar nog altijd niet om tot rust te komen. Gelukkig komt haar moeder met een plan: Emmie kan een tijdje logeren bij haar oom Bart, die een klein café runt in het gemoedelijke dorpje Duijnen, aan de kust.

Emmie twijfelt even of ze haar Amsterdamse leven zomaar kan achterlaten, maar stapt dan toch in de auto. Een heerlijke strandwandeling zal geen kwaad kunnen en ze kan vast ook af en toe bijspringen in het café, de locals ontmoeten. Krijgt ze in Duijnen inderdaad de kans om weer tot zichzelf te komen?

Tina van Dijk heeft met ‘Het café aan de kust’ een leuke (feelgood) roman geschreven. Het verhaal leest vlot en is vanaf het begin goed te volgen. Emmie komt als een aardig personage over dat wel wat meer pit kan gebruiken. Ze maakt niet altijd de beste keuzes voor zichzelf en daarom zou je haar soms een spreekwoordelijke schop onder haar billen willen geven. Maar ja, soms moet je zelf dingen ontdekken om te weten wat voor jou het beste werkt.

Van Dijk heeft een prima schrijfstijl, waardoor het verhaal goed te volgen is. Sommige gebeurtenissen gaan relatief snel, terwijl andere wat langzamer gaan dan je had verwacht. Daar had de auteur een iets betere middenweg in mogen vinden. Al met al is ‘Het café aan de kust’ een leuke roman te lezen. Ik ben wel heel benieuwd waar het tweede deel over zal gaan. Zou Emmie dan weer centraal staan? Of juist één van de andere personages die we in dit eerste boek hebben leren kennen?

Auteur: Tina van Dijk
Titel: Het café aan de kust
Serie: De kust
Genre: Roman
Aantal pagina's: 145
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047206903