Overslaan en naar de inhoud gaan

Tosca Menten – Siem Subliem en Het Rode Gevaar

Karel Meur van parfumfabriek Geur & Kleur is razend jaloers op het nieuwe geurtje "Siem Subliem 1' van parfumfabriek Hemelse Neuzen. Het is een enorme hit in geurenland, en Karel wil per se weten wat erin zit. Maar de mensen op zijn lab hebben geen idee.

Daarom stuurt Karel eerst een detective naar landgoed Pierewaai en als die niets ontdekt, zijn tweelingdochters Ploos en Toos. Die ontdekken het geheim van het geurtje wél, maar sluiten ook vriendschap met Siem en Struis. Ze verklappen het geheim niet aan hun vader. Nijdig besluit Karel om Struis dan maar te ontvoeren. Het losgeld is de behangrol met de formule van het geweldige geurtje. Siem is ten einde raad. Als hij nu niet vlug iets subliems verzint, eindigt Struis als struisvogelbiefstuk…

Na het geweldige ’Siem Subliem en het ei van Jannes’ is Tosca Menten terug met alle leuke personages uit dit eerste deel en een paar nieuwe. Ook dit tweede deel is een feestje om te lezen.

Het verhaal begint met een korte terugblik op het eerste boek. Dat zorgt ervoor dat je ‘Siem Subliem en Het Rode Gevaar’ prima als zelfstandig boek kunt lezen, maar het is natuurlijk wel zo leuk als je het eerste deel ook gelezen hebt. Hierna volgen enkele hoofdstukken 0 om de nieuwe personages te introduceren. Dat gebeurt op een leuke en ludieke wijze, waardoor je zo bij het officiële eerste hoofdstuk bent aanbeland.

Menten heeft een heerlijke schrijfstijl, die leuk is voor jong én oud. De illustraties van Katrien Holland maken het verhaal helemaal compleet. De struisvogels die aan het einde van elk hoofdstuk een korte samenvatting geven, zijn er ook weer bij. En om die samenvattingen lig je regelmatig in een deuk. Heerlijk!

Als je genoten hebt van het eerste boek, dan is ‘Siem Subliem en Het Rode Gevaar’ absoluut een aanrader om te lezen. En als je de boeken nog niet kent: gauw gaan lezen (of door je (klein)kinderen laten lezen).

Auteur: Tosca Menten
Titel: Siem Subliem en Het Rode Gevaar
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 213
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000357505