Overslaan en naar de inhoud gaan

Vannessa Thuyns – De kluts kwijt

Wanneer haar wanhopige ouders hulp nodig hebben, besluit Naomi in te gaan op het onmogelijke voorstel van haar ex en restauranteigenaar Terence. Als zij zich voordoet als culinair journalist en een diepgaand artikel weet te schrijven over zijn mediaschuwe chef-kok zal Terence haar ouders helpen. Piece of cake toch? Alleen moet de stugge chef-kok Jonas van Deurzen niets hebben van journalisten en heeft Naomi allesbehalve verstand van koken.

Toch zet ze alles op alles om Jonas’ vertrouwen te winnen en meer over hem te weten te komen. Ondertussen belandt haar vader in de laatste fase van Alzheimer en is hij totaal de kluts kwijt. De tijd begint te dringen en het artikel moet worden ingeleverd. Maar wat als Jonas’ verleden te heftig is om te delen met de buitenwereld en Naomi moet toegeven dat ze hem meer dan gewoon aardig vindt? Is het dan nog mogelijk om niemand teleur te stellen…?

Vannessa Thuyns weet in ‘De kluts kwijt’ een aantal zwaardere onderwerpen te combineren met luchtigheid zonder dat het een afdoet aan het ander. Ze laat je stukje bij beetje ontdekken hoe de familie van Naomi in elkaar zit en wat het verhaal achter Jonas is. Dit heeft de auteur op een mooie en intrigerende wijze gedaan, waardoor je als lezer door wil blijven lezen. Je gaat zelf wat zaken invullen en je wil ontdekken of je voorspellingen uitkomen. Heerlijk!

Thuyns heeft een hele fijne schrijfstijl, waarmee ze het verhaal echt tot leven weet te brengen voor de lezer. Je ziet de verschillende omgevingen zo voor je en je kunt je een heel goed beeld vormen van de personages. Je leert Naomi het beste kennen, omdat het verhaal vanuit haar verteld wordt. Je krijgt ook meer te weten over Naomi’s ouders, zus en nichtje en over de chef-kok Jonas. Ik was erg gecharmeerd van Naomi’s nichtje, die wat extra luchtigheid aan het verhaal geeft.

Door de zwaardere onderwerpen, waaronder dementie en ruzie in de familie, ervaar je als lezer verschillende emoties tijdens het lezen van ‘De kluts kwijt’. Lachen, huilen en ontroering zijn een paar van de emoties die je hebt. Knap gedaan door de auteur. Het betekent namelijk dat je helemaal meegenomen wordt in het verhaal. Al met al is het gewoon een geweldig feelgood verhaal met hier en daar een rauw randje.

Auteur: Vannessa Thuyns
Titel: De kluts kwijt
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: VBK Lab
ISBN: 9789032520144