Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Birgit Treipl

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Birgit Treipl. Zij is bekend van het boek ‘Schuilen tussen bamboe’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik heb net het boek 'The Dutch wife’ van Ellen Keith uit en sta op het punt te beginnen in het boek ‘De laatste trein naar vrijheid’ van Meg Waite, het verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller, die duizenden Joodse kinderen redde. Het is dus nog te vroeg om te zeggen wat ik daarvan vind, maar het onderwerp belooft wel wat en het boek is zeer goed ontvangen.

Het boek van Ellen Keith (in het Engels) intrigeerde mij, omdat Ellen geboren is in BC Canada (waar ik naartoe geëmigreerd ben), en zij was geïnspireerd door de oorlogsverhalen van haar Nederlandse oma. Het boek speelt zich af in interneringskampen, een onderwerp waarover in Nederland natuurlijk stapels boeken gepubliceerd zijn. Maar niet in Canada… Ik heb dit boek in het Engels gelezen en had het in het Nederlands waarschijnlijk nooit gekocht (de Nederlandse titel intrigeerde mij ook niet). Ellen heeft een vrij directe en ‘plastische’ manier van beschrijven, die ik erg goed vind, en die Canadezen soms zelfs tegen de borst zal stuiten, omdat Canadezen over het algemeen bijzonder beleefd zijn en niet graag confronteren. Dat directe heeft Ellen dan waarschijnlijk toch van haar Nederlandse familie geërfd ;-)

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
De boekenserie van ‘De Vijf’ van Enid Blyton en ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Snow falling on cedars’ (‘Ceders in de sneeuw’) van David Guterson. Ik kan me herinneren dat ik helemaal werd opgezogen in het verhaal, maar ik ben het al min of meer vergeten.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Ripper’ van Isabelle Allende. Ik ben er trouwens wel in begonnen, maar kom op de een of andere manier niet voorbij het begin. Ik heb het al twee keer in mijn handen gehad sinds ik erin begon, en weer ik de kast terug gezet. Ik vermoed dat het daar blijft staan. En dat terwijl ik een Allende-fan ben en de meeste van haar boeken geweldig vond, vooral ‘Paula'.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees liever papieren boeken, want ik heb graag iets in handen. Ik doe al zoveel werk achter de computer; vooral de laatste drie jaar, waarin ik ‘Schuilen tussen bamboe’ geschreven heb. Maar sommige Nederlandse boeken kan ik, omdat ik in Canada woon, gewoonweg alleen als e-book lezen. Wanneer ik het boek heel mooi vind, koop ik soms achteraf de papieren versie via vrienden of familie in Nederland, zodat ik het boek alsnog in mijn boekenkast heb.