Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Joyce Spijker

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Joyce Spijker. Zij is onder meer bekend van ’In de familie’ en 'Volg me'. Neem eens een kijkje op haar website.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik heb net ‘Het Bloemenmeisje’ uit van Anya Niewierra, een prachtig boek dat zeker het lezen waard is. Het heeft een rijke geschiedenis en prachtige natuurbeschrijvingen die allemaal passen bij een interessant verhaal over Nina die haar verleden onderzoekt.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Zoveel! Ik was echt zo'n bibliotheekmeisje dat altijd het maximale aantal leende. Ik herinner me vooral boeken van Evert Hartman, Simone van der Vlugt, Monica Furlong, Thea Beckman en mijn lievelings (nog steeds) zijn de boeken van Jostein Gaarder (bijvoorbeeld ‘De wereld van Sofie’).

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees graag boeken die ik vroeger ook al mooi vond, zoals boeken van Louis Couperus, vooral vanwege zijn ritme en stijl. Om diezelfde reden kan ik Ilja Leonard Pfeiffer ook prima herlezen, zijn stijl blijft mooi.
Waar ik het meeste aan zou hebben, is het herlezen van de klassiekers die je op de middelbare school verplicht moet lezen. Ik ben van mening dat je voor veel van die boeken op je 17e helemaal niet klaar bent en het dan ook niet binnenkomt. Nu, twintig jaar later, acht ik de kans groter dat ik ze mooi vind dan toen.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘In Europa’ van Geert Mak en ‘In de naam van de roos’ van Umberto Eco. Allebei dikke pillen, maar ze grepen me niet, waardoor ik er nooit het geduld voor heb kunnen opbrengen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Als ik mag kiezen dan papier, maar ik lees net zoveel digitaal als papier. Digitaal is vaak direct beschikbaar en gemakkelijk te lezen onderweg, op papier moet je langer wachten. Ik lees denk ik 50/50, maar de digitale boeken die ik lees zijn bijna allemaal non-fictie en werkgerelateerd, terwijl ik dan voor mijn ontspanning (fictie) voor papier kies.