Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Marelle Boersma

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Marelle Boersma. Zij is onder meer bekend van ’Terug naar Cornwall’ en ’Moederziel’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik ‘In het donker’ van Karen Rose. Een dikke pil van bijna 700 pagina's. Ik ben nu op driekwart, maar het heeft me wat doorzettingsvermogen gekost. Ik heb nu al zin om aan de nieuwe Loes te beginnen.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Als kind las ik de boeken van Pinkeltje, in de jaren van mijn pubertijd ben ik het plezier in lezen een beetje kwijtgeraakt. Ik ben nogal eigenzinnig en alles wat verplicht was, deed ik per definitie liever niet. De boekenlijst van school in die tijd was ook niet erg inspirerend. Dat veranderde toen ik de boeken van Jan Wolkers ontdekte; in ‘Kort Amerikaans’ en ‘Terug naar Oegstgeest’ vond ik eindelijk de eigenzinnigheid die ik zelf ook zo koesterde. Ook ‘Groeten van Rottumerplaat’ vond ik prachtig; de combineerde de liefde voor de natuur en het meebeleven via woorden. En nu ik erover nadenk heeft het boek ‘Het Bittere Kruid’ van Marga Minco veel indruk op me gemaakt. Ik ging het voor de lijst lezen, omdat het zo lekker dun was. Maar het heeft zeker indruk op me gemaakt. De oorlog was in die tijd nog erg aanwezig in de hoofden van mijn ouders en grootouders. Niemand praatte graag over die periode, en al lezend ontdekte ik meer over deze ingrijpende periode. Er was trouwens wel één boek dat ik stuk gelezen heb: ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans. Hoe mooi kan fantasie zijn!

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees eigenlijk nooit boeken. De magie van ‘Erik of het klein insectenboek’ gaat waarschijnlijk in rook op als ik het opnieuw ga lezen.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Er staan best veel boeken ongelezen in mijn boekenkast. Het grootste probleem is tijd. Het een-na-grootste probleem is dat ik graag op de hoogte blijf van wat er op dit moment uitgebracht wordt. En zo schuiven sommige boeken steeds verder naar achteren.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Steeds vaker kies ik voor een e-book. Die voorkeur is uit nood geboren, omdat mijn koffers nooit groot genoeg waren om veel boeken mee te nemen toen ik in Portugal woonde. Nu we in Frankrijk een nieuw onderkomen hebben is het makkelijker met de auto te doen, dus zouden boeken zo meekunnen. Maar inmiddels zie ik de voordelen (probeer maar eens een boek van 700 pagina's soepel in handen te houden) en lees ik veel boeken als e-book. Naslagwerken, researchboeken en reisboeken koop ik als papieren exemplaar. Terug bladeren, dingen opzoeken en fragmentarisch lezen gaan nu eenmaal lastig in een e-book. En zo groeit er een nieuwe categorie in mijn boekenkast die steeds meer ruimte inneemt.