Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Marjo

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Marjo. Neem eens een kijkje op haar mooie website.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik lees momenteel ‘Hakken in het zand’ van Annemarie van Geel. Ik kan er nog niet echt iets van vinden; ik ben er net in begonnen. (Kracht van) Vrouwen, ongelijkheid in de wereld op allerlei vlakken, (historische) geopolitiek en over de veranderingen van ons klimaat, dat zijn eigenlijk wel de belangrijkste interessegebieden waarover ik veel wil lezen. ‘Hakken in het zand’ is een boek over liefde, hoop en verzet en het zet je heersende beeld van Saoedische vrouwen op zijn kop, zo lees ik op de achterflap. Dat maakte me nieuwsgierig. Vandaar de keuze voor dit boek nu. Ik schrijf straks op mijn website wat ik er van vond en wat ik er van leerde.

Het boek ‘Halalborrel’ van Maurits Berger is het laatste boek dat ik las en uit heb. Een razend interessant boek. Over hoe we in Nederland zelf het beeld over de islam hebben gecreëerd. “We hebben samen ‘de islam’ gemaakt tot wat het nu is. En dat maken, dat gebeurt door de manier waarop we praten, door wie we zijn, en door de wijze waarop we met elkaar omgaan,” aldus schrijver Maurits Berger. Het maakte me nieuwsgierig, ik heb veel geleerd.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik las in mijn jeugd nauwelijks boeken. Ik ben het lezen en de meerwaarde van boeken pas later ontdekt. Door de zorg voor mijn man ben ik veel thuis en dat geeft me tegelijkertijd de gelegenheid om veel te lezen. Dat lezen werd in de loop der jaren een ware ontdekkingsreis, inmiddels verslind ik boeken. In 2019 las ik meer dan 50 boeken. Nu, in de zomer van 2020 zit ik op 40 gelezen boeken. Vooral tijdens de rustuurtjes van mijn man reis ik vanaf mijn favoriete hoekje op de bank naar elke uithoek in de wereld. In het afgelopen jaar kreeg ik veel waardering voor goede onderzoeksjournalistiek, zeker als journalisten me laten zien hoe belangrijk de nuance van het nieuws is, hoe dat snelle meningsvorming of oordelen afremt. Over alle interessante boeken, boeken die me inspireren of die waarmee ik mijn inzichten en levenswijsheden verrijkt schrijf ik op Neem eens een kijkje op mijn website.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Vijf eeuwen migratie’ van Leo en Jan Lucassen zou ik nogmaals willen lezen. Dat boek heeft diepe indruk op me gemaakt. Mijn beeld omtrent migratie veranderde en verscherpte door dit boek. We hebben in onze samenleving een totaal verkeerd beeld van migratie en de mensen die het betreft. Leo Lucassen laat dat om een goede manier zien. Hij verdient daar veel meer waardering en erkenning voor dan tot nu toe in onze samenleving (en media) blijkt.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Het boek ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Waar anderen dol zijn op zijn ellelange zinnen, huiver ik daarvan en vind het een heel geworsteld door het hele boek. Ik heb het geprobeerd maar toch aan de kant gelegd. Misschien dat ik ooit nog een keer op pak.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees liever papieren boeken. Ik heb liever tastbaar een boek in mijn handen. Ik vind het ook prettiger om met een (ouderwetse) boekenlegger gemakkelijk terug te vinden waar ik ben gebleven.