Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Marlies Verhelst

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van kinderboekenauteur Marlies Verhelst. Zij is onder meer bekend van ‘Feestmaal voor de koning’ en ‘In de spotlights’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik ’Straks, als het donker is’ van Simone Arts. Het is een bundel met verhalen voor leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool die spelen rond Sinterklaas zonder dat het echt specifieke Sinterklaasverhalen zijn. Ik heb op dit moment al drie verhalen gelezen en ik ben aangenaam verrast. De verhalen kunnen door leerlingen voorgelezen worden, maar ze zijn ook heel geschikt voor een leerkracht om voor te lezen. Dat moet toch heerlijk zijn om met een schaal pepernoten op je bureau vanaf half november elke dag voor te lezen uit dit boek in groep 7 of 8? Je zou er bijna leerkracht voor worden! Simone heeft de knusse Sinterklaassfeer heel goed overgebracht.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik was dol op de boeken over ‘De Vijf’ van Enid Blyton. Als ik ze las, was ik daar als het ware echt tijdens de picknicks en deed ik mee met de avonturen. Mijn liefde voor picknicken komt misschien wel door deze boeken!

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik ben momenteel bezig om alle Agatha Christies te herlezen. Het is een meerjarenplan. Ik heb ze allemaal al eens gelezen, maar een jaar of twee geleden ben ik begonnen om ze vanaf deel 1 allemaal te herlezen. Heerlijk. Ik ben dol op Poirot, ik houd van het speurwerk van Miss Marple en ik geniet van alle verdachten. Ik maak zelfs lijstjes!

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Niet heel lang, maar toch al wel even staat ‘Meerminnen verdrinken niet’ van Saskia Maaskant in de kast. Ik kocht het deze zomer vol enthousiasme en ik heb ook echt zin in het boek, maar ik las eerst een aantal thrillers en andere Young Adults. Soms dringt een genre zich aan je op. Binnenkort ga ik er echt in beginnen, want ik heb al hele goede verhalen erover gehoord.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Mijn voorkeur gaat uit naar papieren boeken. Dan kun je zo lekker terugbladeren of stiekem vooruit!