Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Sejul Nerve

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Sejul Nerve. Neem eens een kijkje op zijn website.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘A brave new world’ van Aldous Huxley. Ik ben net begonnen. Het verhaal wekt zowel bewondering als ongerustheid op. Hij beschrijft hoe de ideale mens wordt verwekt in laboratoria. Ieder met een voorbestemde rol in de samenleving, allen om de staat te dienen. De overeenkomsten met het gevreesde derde rijk zijn soms eng groot. Bewondering, omdat Huxley de utopische wereld tot in klein detail doordacht heeft. Het decor waarin het verhaal zich afspeelt is daardoor zeer geloofwaardig. Overigens was de fictieve wereld, ondanks zijn omvang, in enkele bladzijdes beschreven. Angst dus, omdat niet altijd duidelijk is of hij deze utopie als fantasie of ideaal beschrijft.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Enerzijds the usual voor mijn generatie (geboren in 1987). Nederlandse klassiekers zoals ‘Abeltje’, ‘Oorlogswinter’ en ‘Indische Duinen’. Ik verkeerde in de verwarrende situatie dat ik in mijn woonplaats omgeven was met bekende kinderboekenschrijvers. Ik vond het onbegrijpelijk hoe die normale mensen, die ik dan tegenkwam in de supermarkt, zulke bijzondere verhalen konden verzinnen. Zo kwam ik geregeld Paul van Loon en Sjoerd Kuijper tegen, waar ik veel werk van gelezen heb. Paul van Loon heeft bijvoorbeeld de Griezelbus-serie geschreven en Sjoerd Kuijper ‘Het Zakmes’. De verfilming van dit boek heeft later nog een Emmy gekregen. Dit voelde voor mij toen al als een bekroning van mijn literaire smaak.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
De Dune-serie van Frank Herbert. Ik ben hier niet aan begonnen om een stompzinnige reden. Omdat ik de boekenserie intimiderend dik en ingewikkeld vind. Maar als groot sci-fi liefhebber, moet je Dune gelezen hebben. Ik hoop mij er nog aan te wagen voordat de film uitkomt.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘The Hitchhikers Guide to the galaxy’. Omdat ik de film heb gezien en twijfel of het boek beter is. Wel schijnt het boek bijzonder gevat geschreven te zijn. Ik zou het nog best willen lezen, al is het maar om te leren hoe je humor kunt verwerken in je verhaal. Ik werk nu een jaar aan mijn eigen sci-fi roman. Het verhaal is mij nu nog te droog en te serieus. Mogelijk kan ik er met humor wat lucht in brengen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik geniet enorm van de fysieke eigenschappen van een boek. Het gevoel van de kaft, de bladzijdes, de geur van een nieuw boek en de uitstraling van de album-art. Veel fysieke boeken verkoop ik door, maar als het een goed boek is of een bijzondere druk, dan houd ik hem in mijn eigen collectie. Ter indicatie van hoe hoog die lat ligt: de collectie is nog geen tien boeken groot en bevat vooral bekende sci-fi klassiekers zoals ‘1984’, ‘Animal Farm’, ‘Fahrenheit 451’ en recent Ian McEwan's ‘Machines like me’.