Overslaan en naar de inhoud gaan

Waris Dirie – Safa, de kleine woestijnbloem

Waris Dirie is geboren in Somalië en heeft haar verhaal over haar besnijdenis als klein meisje gepubliceerd in het boek ‘Mijn Woestijn’. Ze heeft het nooit willen verfilmen totdat er een scenarioschrijver met een script komt waarin de besnijdenisscène wél een rol heeft gekregen. Waris vindt het belangrijk dat de juiste mensen gecast worden, dus wordt er in Afrika gezocht naar kinderen voor onder andere de rol van de jonge Waris. De kleine Safa – een meisje uit één van de armste sloppenwijken van Djibouti – wordt gevraagd voor deze rol.

Dirie is een groot voorvechter van vrouwenrechten en een groot tegenstander van de vrouwenbesnijdenis. Ze staat erop dat Safa’s ouders haar nooit zullen laten besnijden. In ruil daarvoor stelt ze een contract op om hen financieel te ondersteunen. Safa wordt regelmatig door een arts gecontroleerd om te kijken of ze daadwerkelijk niet besneden is. Dat gaat enige tijd goed totdat de ouders van Safa onder druk staan van de gemeenschap: ze overwegen Safa toch te laten besnijden omdat ze anders onrein blijft. Dirie aarzelt geen moment en zet alles op alles om de ouders op andere gedachten te brengen en haar lieve petekind te beschermen.

Het onderwerp vrouwenbesnijdenis is relatief onbekend voor mij (en voor velen met mij, denk ik). Na het lezen van ‘Safa, de kleine woestijnbloem’ is dat niet meer het geval. Zonder omhalen vertelt Dirie over haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Als geen ander weet ze hoe verschrikkelijk het is en welke gevolgen het heeft. Het doet je beseffen hoeveel geluk je hebt om in Europa geboren te zijn.

Het meisje Safa sluit je meteen in je hart, zeker nadat je foto’s van haar hebt gezien. Prachtig om te lezen hoe ze op haar eerste hamburger reageert en hoe eng ze een roltrap vindt als ze die voor het eerst ziet. Allemaal zo vanzelfsprekend voor ons en zo bijzonder voor haar.

‘Safa, de kleine woestijnbloem’ maakt heel veel indruk en is erg leerzaam. Het laat je niet los en blijft door je hoofd spoken. Wat ontzettend goed dat Dirie zich met haar stichting hiervoor inzet. Hopelijk worden er nog heel veel meisjes behoed van deze verschrikkelijke daad en komt het uiteindelijk nooit meer voor. Wat mij betreft, is dit een boek dat iedereen zou moeten lezen.

Auteur: Waris Dirie
Titel: Safa, de kleine woestijnbloem
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022574638