Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiebe de Graaf – Taco Kuiper en de dood, 1894-1945

De familiegeschiedenis van de jonge historicus Wiebe de Graaf wordt getekend door de dood. In 1945 maakte zijn overgrootvader een einde aan zijn leven. Ook zijn grootmoeder pleegt zelfmoord. Dat gebeurde in 1970. Twee oudooms zijn tijdens de oorlog geëxecuteerd.

Wiebes moeder lijdt aan ernstige depressies. Het gevolg daarvan is dat ze in 2009 aangaf dat ze niet langer wilde leven. Voor Wiebe een reden om zijn familie te onderwerpen aan een historisch onderzoek. Hoe komt het dat er zoveel sterfgevallen in zijn familie voorkomen? Vooral het verhaal van zijn overgrootvader Taco Kuiper trekt zijn aandacht. Hoe kwam het dat iemand die net de oorlog heeft overleefd een einde aan zijn leven maakte?

Nadat ik de flaptekst van ‘Taco Kuiper en de dood, 1894-1945’ las, was ik erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Zou er een reden of een oorzaak te vinden zijn dat er relatief veel (zelf)moorden zijn in de familie van Wiebe? En hoe ziet zo’n historisch onderzoek eruit? Allemaal vragen waarvan ik erg benieuwd was naar de antwoorden.

De Graaf heeft een duidelijke en begrijpelijke schrijfstijl. Hij vertelt het levensverhaal van zijn overgrootvader vanaf zijn jeugdjaren tot aan zijn dood. Hoewel historische verhalen soms wat langdradig over kunnen komen door bijvoorbeeld de vele feiten die voorbij komen, is dat bij dit boek helemaal niet het geval. Misschien komt dat door de persoonlijke relatie van de auteur met de hoofdpersoon; of gewoon omdat het verhaal op een interessante wijze verteld wordt. Je raakt geboeid door alle gebeurtenissen en door het gedegen onderzoek dat De Graaf heeft gedaan.

Door de gebruikte afbeeldingen en citaten krijgt het verhaal net wat extra’s. De personen die erin voorkomen, komen hierdoor wat meer tot leven voor je (alhoewel dit wellicht een ietwat verkeerde woordkeuze is gezien het onderwerp). De auteur heeft er op deze manier een zo compleet mogelijk verhaal van gemaakt.

Wiebe de Graaf won in 2014 met zijn afstudeerscriptie de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs. ‘Taco Kuiper en de dood, 1894-1945’ is zijn debuut.

Auteur: Wiebe de Graaf
Titel: Taco Kuiper en de dood, 1894-1945
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000344260