Overslaan en naar de inhoud gaan

Willem Groeneveld – Format

Robert Bergman is een jonge wetenschapper die in zijn vrije tijd televisieformats bedenkt. Hij is vastberaden, maar zijn ideeën worden elke keer afgewezen – producenten schepen hem af met steeds dezelfde smoezen. Robert blijft volhouden en ontwikkelt zijn beste idee tot nu toe: 'Father'.

Nadat hij het format aangeboden heeft aan een groot mediabedrijf lijkt het wat hoopvoller, maar een radiostilte volgt. Weken later gebeurt er iets vreemds: Robert ontvangt een bericht van 'Father' op zijn smartphone. Kort daarna volgen er meer opdrachten, die zich tevens als een olievlek verspreiden over de smartphones in Nederland. Het format blijkt gestolen en gaat viral. Dat gaat gigantisch mis. Robert moet uitvinden wie 'Father' is en wat hij van plan is. Maar heeft hij genoeg tijd?

Willem Groeneveld heeft in zijn debuutthriller ‘Format’ een erg interessant en actueel onderwerp gekozen: hoe ver kan een smartphone-verslaving gaan? En na het lezen van dit boek vraag je je af of de auteur erg ver van de werkelijkheid zit. Blijft zijn verhaal fictie of zal het ooit een keer echt gaan gebeuren? Laten we hopen van niet…

Na een leuk voorwoord van Henny Huisman en een kort eerste hoofdstuk in de toekomst, gaat het verhaal echt beginnen. Je hebt dan wel even de tijd nodig om lekker in het verhaal te komen. Je moet de personages leren kennen, met name Robert Bergman. Het kost wat tijd om een goed beeld van hem te vormen en een soort band met hem te krijgen. Als dat eenmaal gelukt is, kom je terecht in een spannende en verrassende thriller. Groeneveld geeft een interessante draai aan het plot en laat je af en toe wel even versteld staan. Knap gedaan!

Ondanks het ietwat langzame begin heeft de auteur een interessante debuutthriller geschreven. Zeker een aanrader voor liefhebbers van dit genre.

Auteur: Willem Groeneveld
Titel: Format
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 274
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789493059290