Overslaan en naar de inhoud gaan

Yvonne van den Nieuwenhuizen – Kalverliefde

Floor heeft het prima naar haar zin in het Brabantse dorpje waar ze is opgegroeid: ze werkt met plezier bij de bakkerij, drinkt wijntjes met haar beste vriendin Lis en droomt over collega Toby. Maar dan wordt haar rustige leventje plotseling overhoopgegooid.

Als Floor door Lis wordt opgegeven voor het nieuwe datingprogramma Kalverliefde, grijpt ze na een korte aarzeling de kans met beide handen aan in een poging haar (liefdes)leven een nieuwe wending te geven. Als boerendochter moet ze zich kunnen redden tussen alle dieren en dates - toch?

‘Kalverliefde’ is het eerste deel in de Studio Holland serie. Dat merk je aan het begin van het verhaal. Yvonne van den Nieuwenhuizen zorgt ervoor dat je hoofdpersonage Floor beter leert kennen en dat je weet welke andere personages een (belangrijke) rol in haar leven spelen. Het televisieprogramma bevindt zich op dat moment nog op de achtergrond.

Daar komt verandering in vanaf het moment dat Floor op auditie gaat. Wat heeft de auteur die auditie op een grappige en leuke manier beschreven. Door de beeldende schrijfstijl zie je deze gebeurtenis zo voor je. Ik kan niet verklappen wat er allemaal precies gebeurd, maar het is heerlijk beschreven. Een aantal clichés uit de televisiewereld worden heerlijk uitvergroot en dat maakt het extra leuk.

Van den Nieuwenhuizen weet de lezer goed mee te nemen in haar debuut. ‘Kalverliefde’ is veel meer dan alleen een verhaal over een deelname aan een televisieprogramma. Familie, vriendschap, werk, liefde en loyaliteit komen er bijvoorbeeld ook in voor. Dat geeft het verhaal als het ware een extra laag. Je bent aan de ene kant benieuwd hoe het datingprogramma zal gaan verlopen en een andere kant wil je weten hoe het op andere gebieden met Floor verder zal gaan.

De ontknoping van dit eerste deel verloopt wat vlug, maar tegelijkertijd past het wel binnen het verhaal. Lastig om uit te leggen waarom dat zo voelt. Je ziet een bepaalde wending aankomen en dan ineens is het verhaal al klaar. Eigenlijk wil je als lezer gewoon nog even niet stoppen met lezen. Dus kom maar op met het tweede deel! De auteur heeft een fijn en leuk debuut geschreven. Het maakt je nieuwsgierig naar haar volgende boek.

Auteur: Yvonne van den Nieuwenhuizen
Titel: Kalverliefde
Serie: Studio Holland
Genre: Roman
Aantal pagina's: 212
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402766608