Overslaan en naar de inhoud gaan

Daniëlle van Helden – Even aan mijn moeder vragen

Even aan mijn moeder vragen

Iris loopt met liefde de benen uit het lijf op haar werk in theatercafé Westeinde. Maar achter haar stralende glimlach schuilt een groot verlangen: ze is wanhopig op zoek naar haar biologische vader. Haar zoektocht lijkt vast te zitten en de enige die haar meer kan vertellen is haar eigenzinnige en jongdementerende moeder, maar die weigert om ook maar iets los te laten.

Dan dwingt een plotselinge en heftige gebeurtenis haar moeder een verpleeghuis in, waar de charmante zorgmanager Oscar het enige lichtpuntje in de situatie lijkt. Wanneer Iris’ moeder meer en meer in het verleden gaat leven, begint zij steeds vaker over een oude jeugdliefde. Zou dat Iris’ biologische vader kunnen zijn? Iris’ besluit staat vast: ze moet en zal haar vader opsporen, voordat haar moeder alles is vergeten…

Met ‘Even aan mijn moeder vragen’ heeft Daniëlle van Helden een prachtige en ontroerende roman geschreven. Dit verhaal is meer dan alleen de zoektocht van een vrouw naar haar biologische dochter. Het is veel meer dan dat. Iris maakt een prachtige groei door binnen dit verhaal. Als lezer houd je het bij bepaalde scènes niet droog, dus zorg dat je wat tissues in de buurt hebt als je dit boek aan het lezen bent.

Van Helden heeft een zeer prettige schrijfstijl, waardoor ze de lezer vanaf het eerste hoofdstuk het verhaal in weet te trekken. Er gebeurt al veel in de eerste paar hoofdstukken, waardoor het verhaal direct op scherp komt te staan. Hoofdpersonage Iris heeft veel te regelen en heeft soms het gevoel alsof ze er alleen voor staat. Hoe meer je over haar te weten komt, hoe beter je haar begrijpt. Doordat je Iris’ gedachten en gevoelens leest, weet je eerder dan de personages in het boek zelf hoe ze zich nu echt voelt. Het moment dat ze dat durft te delen… kippenvel!

Richting het einde van ‘Even aan mijn moeder vragen’ kun je niet meer stoppen met lezen. De auteur laat alles op een mooie manier samenkomen. Het allerlaatste hoofdstuk vormt een passend einde aan dit prachtige boek. Absolute aanrader om te lezen!

Auteur: Daniëlle van Helden
Titel: Even aan mijn moeder vragen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021044897