Overslaan en naar de inhoud gaan

Dodie Smith – De dagboeken van Cassandra Mortmain

Cassandra Mortmain is 17 jaar, en woont met haar excentrieke familie in de ruïne van een middeleeuws kasteel. Haar vader schreef ooit een bestseller, maar slijt sindsdien zijn dagen door detectives te lezen in zijn studeerkamer. De familie, waaronder stiefmoeder Topaas, zus Rose en broer Thomas, moet zien rond te komen van... niets.

Cassandra verdrijft de tijd door haar dagelijkse belevenissen en observaties op te schrijven in een aantal dagboeken. Al was haar leven al nooit saai te noemen, door de komst van een rijke Amerikaanse erfgenaam op het naastgelegen kasteel wordt haar leven opeens behoorlijk overhoop gegooid.

‘De dagboeken van Cassandra Mortmain’ begint met een geweldige openingszin, namelijk “Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit.” Dat zet meteen de toon voor het hele boek dat vol mooie, leuke en interessante zinnen zit. Dodie Smith heeft er een bijzonder boek van gemaakt. Ze introduceert verschillende personages, die als het ware tot leven voor de lezer komen. En dat alles lees je vanuit de ik-vorm van Cassandra.

Het boek bestaat uit drie delen, namelijk ‘Het dagboek van een sixpence’, ‘Het dagboek van een shilling’ en ‘Het dagboek van twee guineas’. Het verhaal leest vlot, is interessant en zit vol grappige en ontroerende scènes. Je sluit Cassandra en haar familie in je hart. Het hoofdpersonage weet de lezer van het begin tot het einde te boeien. Dat doet ze – of eigenlijk Smith natuurlijk – op zo’n beeldende en levendige manier dat je naarmate je verder leest in het boek bijna het gevoel hebt dat je zelf ook deel uitmaakt van deze bijzondere familie.

Kruip op de bank met een lekkere kop thee en dompel je onder in de wereld van Cassandra en haar familie met ‘De dagboeken van Cassandra Mortmain’. Je zult er geen spijt van krijgen…

Auteur: Dodie Smith
Titel: De dagboeken van Cassandra Mortmain
Genre: Roman
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Karmijn
ISBN: 9789492168061