Overslaan en naar de inhoud gaan

Guusje de Ruiter – De medaillon

Na het verlies van haar dierbare moeder staat het leven van Vera stil. Op de begrafenis ontmoet Vera Nico. Nico blijkt haar oom te zijn en vertelt Vera dat haar moeder als baby ten vondeling gelegd is met maar twee aanwijzingen naar haar ouders: een prachtige fluwelen doek en een medaillon.

Dit onverwachte nieuws is het begin van de zoektocht naar Vera’s familiegeschiedenis en brengt haar bij de trotse familie Hoogheemstra – Van Santen tot Evenaer in Haarlem. Het verschil tussen de adellijke familie en Vera is enorm. Kunnen zij echt familie van elkaar zijn?

Wat heeft Guusje de Ruiter met ‘De medaillon’ een fijne roman geschreven. Het verhaal leest heel prettig, het maakt je als lezer nieuwsgierig en het bevat een groot geheim dat ontrafeld dient te worden. Allemaal ingrediënten die passen bij een goede roman.

Het verhaal wordt vanuit twee personages verteld: Vera (in het heden) en Aagje (in het verleden). Als lezer ben je benieuwd naar het verband tussen deze twee personages. De Ruiter zal tenslotte niet zomaar het verhaal van Aagje vertellen. Stukje bij beetje ontrafel je wat er is gebeurd en hoe een en ander in elkaar steekt. De auteur geeft hier en daar kleine aanwijzingen, zodat je als lezer zelf ook een beetje op zoek kunt gaan naar de ontmanteling van het geheim.

Vera is een lief personage, die veel verdriet heeft van het verlies van haar moeder. Je merkt dat ze niet zo goed raad weet met zichzelf (en dat herken ik wel van toen mijn vader net was overleden). De zoektocht met het medaillon lijkt haar wel te helpen. Ook al lees je wel wat over Vera’s verleden; je had hier nog wel meer over willen weten. Een extra terugblik af en toe had zeker bij het verhaal gepast. Dat komt wellicht ook omdat je heel benieuwd met naar Vera’s moeder. Die moeder komt erg sympathiek en liefdevol over.

Naarmate je richting de ontknoping gaat van ‘De medaillon’ ga je steeds een beetje sneller lezen. Je hebt een vermoeden hoe het in elkaar zit en je wil weten of dat daadwerkelijk klopt. Heerlijk! Al met al is het een mooi en met vlagen verdrietig verhaal. Dit boek smaakt naar meer!

Auteur: Guusje de Ruiter
Titel: De medaillon
Serie: De geheimen van het landhuis
Genre: Roman
Aantal pagina's: 299
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047207368